Otkriveni novi detalji: Karim Cheurfi imenovan kao napadač iz Pariza

Radiosarajevo.ba
Otkriveni novi detalji: Karim Cheurfi imenovan kao napadač iz Pariza
Osuđeni kriminalac Karim Cheurfi imenovan je kao izvođač napada u Parizu, u kojem je u četvrtak navečer stradao jedan policajac, dok je još najmanje jedan povrijeđen.

To je potvrđeno iz Ureda pariškog tužioca, a tužilac Francois Molis dodaje da je napadač nosio automatsku pušku 'kalašnjikov' kako bi ubio dvojicu policajaca hicima u čelo, prenosi BBC.

Poruka u kojoj se brani takozvana Islamska država pronađena je pokraj njegovog tijela, a Cheurfi je odranije poznat francuskom pravosuđu jer ima četiri presude za krivična djela.

Iače, ovaj napad se dogodio u petak, posljednji dan predizborne kampanje uoči nedjeljnih predsjedničkih izbora u Francuskoj, te su pojedini kandidati za predsjednika ove države optuživani što koriste napad u političke svrhe.

Islamska država saopćila je da je jedan od njenih "boraca" izveo ovaj napad, ali to još nije zvanično potvrđeno.

"Cheurfi je govorio kako želi da ubije policajce u ovoj godini, ali nije imao očiglednih veza s radikalnim islamistima", tvrdi tužilac Molins.

Cheurfi je bio uhapšen i njegov stan je bio pretražen u februaru nakon što je pokrenuta istraga da je on govorio o ubijanju policajaca i nabavci oružja, saopćio je Molins, prenosi BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije