Otkriveni jezivi detalji ubistva koje je potreslo Dansku

Radiosarajevo.ba
Otkriveni jezivi detalji ubistva koje je potreslo Dansku
Ubistvo mlade novinarke rasvjetljava se poput zapleta skandinavske krimi-serije, samo što je užasavajuća smrt Kim Wall veoma stvarna, piše britanski The Sun.

Raskomadani torzo 30-godišnje novinarke iz Švedske izbacila je voda na obalu prevlake Yresund, između Danske i Švedske, u ponedjeljak.

Kim Wall je nestala prije dvije sedmice, nakon što se ukrcala u podmornicu “UC3 Nautilus”, koju je napravio ekscentrični danski izumitelj Peter Madsen. Bili su jedini prisutni u podmornici, kad su zaplovili ispod mosta Aresund, u vodama između Danske i Švedske.

Madsen je uhapšen i nalazi se u Kopenhagenu zbog umiješanosti u smrt novinarke. Optužen je za ubistvo bez predumišljaja, ali danski tužioci planiraju da preinače optužnicu u ubistvo prvog stepena, piše Blic.rs.

The Sun je otkrio detalje iz života Petera “rakete” Madsena (46), koji će se na sudu naći 5. septembra.

Madsen je u Danskoj svojevrsna slavna ličnost i dugo je bio zagonetni lik. Baš kao i njegove podmornice, izgleda da se i u njemu dosta toga skrivalo ispod površine.

"Peter nikad nije imao više od kese s odjećom i police s knjigama o raketnom gorivu, Drugom svjetskom ratu i projektu 'Apolo'. Nikad nije živio u 'normalnoj' kući ili stanu duže vrijeme, ali je zato većinu života proveo na radnom mjestu, ili u svom 'Nautilusu' ", rekao je jedan njegov prijatelj.

Drugi prijatelj je ispričao da je Madsen bio fetišista, te da su seksualni eksperimenti bili važan dio njegovog života.

"Jednom je pozvao švedsku striptizetu na svoj posao i bili su zajedno u tanku za testiranje motora njegove podmornice", ispričao je on.

Vjeruje se da je Madsen oženjen, ali da je u “otvorenom” braku.

Njegov biograf Thomas Djursing, koji je napisao knjigu Raketa Madsen, rekao je da je izumitelj bio okružen mnogim ženama, ali da je godinama oženjen.

"Znam da se vole iako žive u otvorenoj vrsti odnosa", istaknuo je on.

Madsen je također bio nemoguć za intervjuiranje, iako je u jednom razgovoru otkrio jednu svoju uznemirujuću fantaziju.

"Volio bih da u tajnosti napravim ogromni balon na vodonik i letim iznad Kopenhagena, dok me policijski automobili ili obalska straža ganjaju ispod", rekao je on.

Njegovi roditelji su se razveli kad je imao svega četiri godine. Od tada je živio sa svojim konzervativnim ocem i odrastao fasciniran njegovim pričama o svemirskim letjelicama i Drugom svjetskom ratu. Kao tinejdžer, već je pravio rakete na gorivo i brinuo se o ocu koji je umro kad je Madsen imao 17 godina.

"Ovaj gubitak je pokrenuo njegovu potragu za ličnom slobodom", rekao je Djursing.

Madsen je pohađao kurseve inženjeringa i zavarivanja, ali se ispisao kad je saznao dovoljno da sam napravi raketu i podmornicu.

Kim Wall je nestala 10. augusta, a njenu posljednju fotografiju dok stoji u tornju podmornice uslikao je neko s broda u prolazu. Šta se dalje dogodilo nije poznato.

the_sun1.jpg - undefined

Sljedećeg dana, njen momak je prijavio nestanak. Ribarski brod, koji je bio uključen u potragu, spasio je Madsena čija je podmornica potonula, navodno zbog kvara.

“Nautilus” nije imao satelitsko praćenje i roniocima su trebali sati da pronađu podmornicu. Tri dana kasnije otkriveno je da je podmornica namjerno potopljena.

U ponedjeljak je biciklista na plaži pronašao torzo bez glave i udova, za koji je analizom DNK utvrđeno da pripada nestaloj novinarki.

the_sun.jpg - undefined

Madsen, koji je u međuvremenu priznao da je bacio njeno mrtvo tijelo u more, tvrdi da je u pitanju nesreća.

Detektiv Jens Moler Jensen je rekao da postoje povrede na torzu koje djeluju da su nanesene namjerno, u pokušaju da se osigura da vazduh napusti tijelo kako ne bi isplivalo na površinu.

"Na tijelo je bio zakačen metal, iz istog razloga", dodao je on.

Policija i dalje traga za ostacima tijela Kim Wall.

The Sun ukazuje da ovo ubistvo uveliko podsjeća na radnju hit krimi serije Most, a tu je i stvarni slučaj neriješenog ubistva žene prije 31 godinu, čije je također obezglavljeno tijelo pronađeno u istom području.

List podsjeća i na neriješeno ubistvo iz 1986, kad je tijelo japanskog turiste Kazuka Tojonage (22) pronađeno raskomadano u plastičnoj kesi u zalivu Kopenhagena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije