Otkriveni detalji razgovora: Volodimir Zelenski razočaran, nije čuo šta je želio od Xi Jinpinga

1
Radiosarajevo.ba
Otkriveni detalji razgovora: Volodimir Zelenski razočaran, nije čuo šta je želio od Xi Jinpinga
Foto: Twitter / Xi Jinping i Volodimir Zelenski

Kineski čelnik Xi Jinping apelirao je na pregovore između Rusije i Ukrajine u telefonskom razgovoru u srijedu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, upozorivši da "nema pobjednika u nuklearnom ratu", pišu kineski državni mediji, a prenosi AP.

Riječ je u dugo očekivanom razgovoru nakon što je Peking rekao da želi djelovati kao mirovni posrednik u ratu Rusije i Ukrajine.

Dva su čelnika razmijenila mišljenja o odnosima Kine i Ukrajine i ukrajinskom ratu, navode kineski državni mediji.

Mbappe zabio na oproštaju od Parka prinčeva, navijači mu priredili spektakularnu koreografiju

Mbappe zabio na oproštaju od Parka prinčeva, navijači mu priredili spektakularnu koreografiju

Xijeva vlada poslat će "posebnog predstavnika" u Ukrajinu na razgovore o mogućem "političkom rješenju", stoji u saopštenju vlade koje je prenijela državna TV.

Kina je pokušala ostati neutralna u ratu, ali je odbila kritikovati invaziju Moskve na Ukrajinu. Xi i ruski predsjednik Vladimir Putin izdali su zajedničku izjavu prije invazije u februaru 2022. rekavši da njihove vlade imaju "prijateljstvo bez ograničenja".

Xijeva vlada objavila je mirovni prijedlog u februaru i pozvala na prekid vatre i pregovore.

Pregovori su jedini održivi izlaz”, poručuju s kineske državna televizije u izvještaju o Xijevim komentarima Zelenskom.

"U nuklearnom ratu nema pobjednika. Sve zainteresovane strane trebale bi ostati mirne i suzdržane u suočavanju s nuklearnim pitanjem i istinski gledati u budućnost i sudbinu sebe i čovječanstva u cjelini i raditi zajedno na upravljanju krizom”, stoji u izvještaju državne televizije.

Xi je također tijekom razgovora rekao da je Kina voljna nastaviti pružati "humanitarnu pomoć" Ukrajini.

"Dvije strane trebale bi se usredotočiti na budućnost, ustrajati u razmatranju i planiranju bilateralnih odnosa iz dugoročne perspektive, nastaviti tradiciju međusobnog poštovanja i iskrenosti između dviju strana", navodno je rekao predsjednik Xi, kako prenosi Sky News.

Dužnosnik kineskog ministarstva vanjskih poslova dodao je da razgovor predsjednika Xija s predsjednikom Zelenskim "pokazuje objektivan, nepristran stav Kine o međunarodnim poslovima".

U ministarstvu kažu da je ono što je zemlja učinila kako bi pomogla u rješavanju krize bilo vrlo otvoreno i iskreno.

Zelenski je više puta zatražio susret sa Xijem, posebno nakon što je kineski čelnik posjetio ruskog predsjednika Vladimira Putina u Moskvi u martu, piše Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije