Otkrivena korozija u rezervoarima koje koristi nuklearna elektrana u Fukushimi: Evo više detalja

1
Radiosarajevo.ba
Otkrivena korozija u rezervoarima koje koristi nuklearna elektrana u Fukushimi: Evo više detalja
Foto: EPA-EFE / Fukushima

Korozija je pronađena na unutrašnjosti rezervoara koji se koriste za skladištenje prečišćene radioaktivne vode u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daiici, saopštila je kompanija Tokio Electric Pover Compani Holdings Inc. (TEPCO), operater ove elektrane.

Iz TEPCO-a su naglasili da ne postoji problem sa snagom rezervoara, ali je dodala da su neki od više od 1.000 rezevoara u fabrici instalirani prije više od 10 godina.

Zvaničnik TEPCO-a rekao je da će operater nastaviti da pregleda rezervoare.

Šta se dešavalo u Osnovnoj školi u Sarajevu: Učenik na pregledu, policija na terenu

Šta se dešavalo u Osnovnoj školi u Sarajevu: Učenik na pregledu, policija na terenu

Firma je počela da ispušta prečišćenu vodu koja sadrži tricijum iz fabrike u Tihi okean u augustu 2023. uprkos negodovanju lokalnih ribara, ali i Kine.

U martu je primijećena korozija u tri prazna rezervoara koji su bili u upotrebi od 2016. godine u fabrici, a koja je bila oštećena u zemljotresu i pratećem cunamiju u martu 2011. godine.

Pošto je nemoguće provjeriti unutrašnjost rezervoara koji trenutno sadrže prečišćenu vodu, osim upotrebom podvodnih robota, TEPCO sprovodi godišnje spoljne inspekcije kako bi otkrio bilo kakve abnormalnosti.

Rezervoarima koji su korišteni više od 10 godina ultrazvučnim talasima mjeri se debljina čeličnih ploča da bi se procijenila njihova snaga, rekli su iz TEPCO-a.

Japanska vlada i TEPCO saopštili su da je prečišćena voda koja se ispušta iz fabrike u Fukushimi razblažena kako bi se nivoi tricijuma smanjili na manje od jedne četrdesetine nacionalnog bezbjednosnog standarda, pišu Nezavisne Novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije