Japan počeo ispuštanje radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima. Burne reakcije iz svijeta

1
Radiosarajevo.ba
Japan počeo ispuštanje radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima. Burne reakcije iz svijeta
Foto: EPA-EFE / Fukushima

Japan je počeo ispuštati pročišćenu radioaktivnu vodu iz uništene nuklearne elektrane Fukushime u Tihi okean, što je potez koji je Kina nanovo oštro kritizirala nazvavši ga "sebičnim i neodgovornim".

Ispuštanje, koje je prije dvije godine odobrila japanska vlada, a agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju mu dala zeleno svjetlo, ključan je korak u dugom i teškom postupku razgradnje nuklearne elektrane Fukushima Daiichi.

Kompanija Tokyo Electric Power (Tepco), koja upravlja elektranom, rekla da je ispuštanje počelo te da nije pronašla nikakve nepravilnosti pumpe ili okolnih postrojenja.

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Kolinda Grabar Kitarović ima svoj biznis: Pročitajte koliko je novca zaradila prošle godine

Međutim, Kina je uoči ispuštanja izrazila svoj bijes.

Kina zabranila uvoz morske hrane iz Japana
Foto: EPA-EFE: Kina zabranila uvoz morske hrane iz Japana

Kina je također rekla da će poduzeti potrebne mjere kako bi zaštitila morski okoliš, sigurnost hrane i javno zdravlje te da će povećati nadzor nad razinama radijacije u svojim vodama nakon ispuštanja. Također je zabranila uvoz svih morskih plodova iz Japana.

Tokio je zauzvrat kritizirao Kinu zbog širenja “naučno neutemeljenih tvrdnji”. Japan drži da je ispuštanje vode sigurno, ističući da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) također zaključila da je učinak koji će imati na ljude i okoliš “zanemariv”.

Ispuštanje vode je također uznemirilo druge zemlje u regiji, a premijer Cookovih otoka Mark Brown je rekao da iako nauka ide u prilog odluci Japana, regija se može ne složiti glede tog “kompleksnog” pitanja.

Japanske ribarske grupe, čiji je ugled narušen zbog straha od radijacije nakon što je elektranu uništio tsunami, dugo se protive namjeri japanske vlade. Boje se da će dovesti do pada prodaje, uključujući i do ograničenja izvoza na veća tržišta.

Panika u Japanu: Da li se sprema ekološka katastrofa, građani su uznemireni

Panika u Japanu: Da li se sprema ekološka katastrofa, građani su uznemireni

Hong Kong i Macau, regije pod kineskom upravom, uvele su zabranu na japanske morske plodove iz pokrajina oko Tokija i Fukushime.

Voda će prvobitno biti ispuštana u manjim količinama te uz dodatne provjere. Prvo ispuštanje vode volumena 7.800 kubnih metara, što otprilike odgovara trima olimpijskim bazenima, odvijat će se tokom 17 dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije