Otet libanski premijer, teške optužbe na vlast Saudijske Arabije

Radiosarajevo.ba
Otet libanski premijer, teške optužbe na vlast Saudijske Arabije
Libanski predsjednik Michel Aoun pozvao je Saudijsku Arabiju da razjasni zašto libanski premijer Saad Hariri ne može da se vrati kući iz Rijada odakle je prije nedjelju dana objavio svoju ostavku.

Aoun je, kako navodi visoki libanski zvaničnik, rekao stranim ambasadorima da je Hariri "otet" i da treba da ima imunitet.

"Liban ne prihvata da njegov premijer bude u situaciji suprotnoj međunarodnim ugovorima" rekao je Aoun dodavši da bilo koji Haririjev potez ili izjava ne odražavaju realnost zbog njegovog nejasnog statusa.

Libanske vlasti veruju da Rijad drži Haririja na silu, a sličnu zabrinutost iznio je i francuski predsednik Emanuel Macron koji je Aounu u telefonskom razgovoru danas rekao da "libanski politički lideri treba da imaju slobodu kretanja", prenosi Reters.

Sa druge strane, Rijad tvrdi da je Hariri slobodan a da je ostavku podnio zbog toga što je Hezbolah, libanski saveznik Irana, postao dominantan u njegovoj koalicionoj vladi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije