Osvanuli šokantni dokumenti: Putin je računao u par dana slomiti Ukrajinu

2
Radiosarajevo.ba
Osvanuli šokantni dokumenti: Putin je računao u par dana slomiti Ukrajinu
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Prošlo je samo dva dana otkako je Vladimir Putin naredio ruskim trupama da krenu u masovni juriš preko ukrajinskih granica i već tada bilo je jasno da su u Ukrajini naišli na žestok otpor.

Kremlj je odbacivao kao zapadnu propagandu tvrdnje da je Putin planirao proglasiti pobjedu u samo nekoliko dana.

Međutim, 26. februara, dan nakon početka napada na Kijev, ruska državna agencija RIA greškom je objavila unaprijed pripremljeni komentar u kojem slavi "vraćanje Ukrajine, odnosno njeno vraćanje Rusiji", piše RTL.hr.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

"U slučaju učvršćivanja potpune geopolitičke i vojne kontrole Zapada nad Ukrajinom, njen povratak Rusiji postao bi potpuno nemoguć, za to bi se morala boriti s Atlantskim blokom. Sada je ovaj problem nestao, Ukrajina se vratila Rusiji. To ne znači da će njena državnost biti likvidirana, već da će se reorganizirati, ponovno uspostaviti i vratiti u svoje prirodno stanje kao dio ruskog svijeta", napisao je komentator.

Sadržaj su brzo povukli, ali Internet ga je upamtio i dostupan je još uvijek na web.archive.org. O prirodi RIA Novosti kao medija govori to da je riječ o agenciji, registriranoj od 2014. kao dijelu Russia Today.

26. februar rat u Ukrajini bio je u takvoj fazi da ruske trupe još nisu osvojile niti jedan grad, otada su poginule hiljade vojnika s obje strane, usto stotine civila, a narednih dana su redom, osim Putina, nuklearnim udarom Zapadu zbog ekonomskih i vojnih odgovora na agresiju na Ukrajinu prijetili i bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Dan poslije objave komentara RIA-e, bio je onaj dan u kojem je Putin "naredio stavljanje nuklearnog oružja u stanje visoke pripravnosti nakon agresivnih izjava zemalja NATO-a".

Uz izvještaje s frontova po Ukrajini, između ostalog o problemima s dostavom goriva, pa i hrane ruskim vojnicima, sve je upućivalo na to da je Putinov plan negdje zapeo.

Objavljen, pa hitno povučen komentar RIA-e, u sebi sadrži mnoštvo kvalifikacija o "Ukrajini kao anti-Rusiji", kao NATO-ovom geopolitičkom planu, o "kompleksu podijeljenog naroda, nacionalnog poniženja kada je ruska kuća izgubila dio temelja (Kijev)", o "geopolitičkim budalama" na Zapadu, a "posebno u Europi koje nisu imale snage zadržati Ukrajinu pod svojim utjecajem, kamoli je uzeti za sebe".

Na jednom mjestu komentator odlazi tako daleko da je utvrdio: "Ujedinjenje Europe postalo je moguće samo zahvaljujući ujedinjenju Njemačke, što se dogodilo po dobroj ruskoj (možda i ne baš pametnoj) volji."

Čak niti u svojim najgorim istupima posljednjih sedmica Putin nije posezao za tako dalekim kvalifikacijama kao dotični autor u članku naslova "Ofanziva Rusije i novog svijeta".

Tekst inače potpuno slijedi ono što je Putin posljednjih dana govorio, često šokirajući svjetsku javnost:

"Vladimir Putin preuzeo je, bez trunke pretjerivanja, historijsku odgovornost odlučivši da rješenje ukrajinskog pitanja neće prepustiti budućim generacijama."

"Ukrajina se vratila Rusiji. To ne znači da će njena državnost biti likvidirana, već da će se reorganizirati, ponovno uspostaviti i vratiti u svoje prirodno stanje kao dio ruskog svijeta. U kojim granicama, u kojem obliku će se fiksirati savez s Rusijom (preko ODKB –a i Euroazijske unije ili Savezne države Rusije i Bjelorusije )? To će biti odlučeno nakon što bude stavljena točka na povijest Ukrajine kao antiruski nastrojene", dalje se navodi primjer:

"Više neće biti Ukrajine kao anti-Rusije. Rusija obnavlja svoju povijesnu cjelovitost, okuplja Ruski svijet, ruski narod - Velikoruse, Bjeloruse i Maloruse. Da smo to napustili, da smo dopustili da privremena podjela živi stoljećima, tada bismo, ne samo izdali sjećanje na naše pretke, nego i bili prokleti i od naših potomaka što smo dopustili raspad ruske zemlje."

Stanje 7. marta je, pak, takvo da Putin već danima uvjerava i svijet i građane Rusije da se u Ukrajini "sve odvija po planu". Ruska vojska doista jest zauzela nekoliko gradova, ali ne i one najveće. Ruska Federacija, a u prvom redu njeni milijarderi-oligarsi, došli su na udar skoro totalnih sankcija.

Moskva je rigidnim zakonom zabranila svako objavljivanje vijesti o ratu u Ukrajini koje ne bi bilo na liniji službenog stava vojnog odnosno političkog vrha u Kremlju. Uprkos tome, ruski građani izlaze na ulice i protestuju protiv rata.

7.000 ruskih naučnika potpisalo je iznenađujuće oštro i hrabro otvoreno pismo Putinu u kojem Rusiju nazivaju "vojnim agresorom i, u skladu s tim, odmetnutom državom".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije