Osuđen i posljednji policajac koji je učestvovao u ubistvu Georgea Floyda

0
Hina
Osuđen i posljednji policajac koji je učestvovao u ubistvu Georgea Floyda
Foto: Privatni album / George Floyd

Bivši policajac iz Minneapolisa Tou Thao u ponedjeljak je osuđen na četiri godine i devet mjeseci zatvora zbog pomaganja i poticanja na ubistvo Georgea Floyda, crnca kojem je drugi policajac prilikom hapšenja klečao na vratu 2020.

"Nadao sam se da ćete pokazati malo više kajanja, žaljenja, priznanja odgovornosti", rekao je sudija okruga Hennepin, Peter Cahillbefore, pri izricanju presude.

Kazna se dodaje na tri i pol godine koje je Thao prethodno dobio na temelju savezne optužbe za kršenje Floydovih građanskih prava. Thao, veteran policijskih snaga, četvrti je i posljednji policajac optužen za ubistvo. Derek Chauvin, bijeli policajac koji je snimljen kako kleči na vratu Georgea Floyda više od devet minuta 25. maja 2020., proglašen je krivim za ubistvo 2021.

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Češki ministar evropskih poslova: BiH ne smije dopustiti da nacionalisti unište njen put ka EU

Thao je zadržavao malu gomilu prolaznika dok su Chauvin i druga dva policajca savladavala Floyda, za kojeg je policija sumnjala da je u obližnjoj trgovini iskoristio krivotvorenu novčanicu od 20 dolara. Ubistvo je pokrenulo val protesta protiv rasizma i policijske brutalnosti u SAD-u i širom svijeta.

Druga dva policajca, Thomas Lane i Alexander Kueng, držala su Floydova koljena i stražnjicu dok mu je Chauvin klečao na vratu. Lane i Keung prošle godine su se izjasnili krivima na državnom sudu za pomaganje i poticanje ubistvo drugog steoena. Lane je osuđen na tri i po, a Kueng na tri godine zatvora.

Na saveznom suđenju prošle godine Kueng i Lane su proglašeni krivima za kršenje Floydovih građanskih prava. Lane je dobio dvije i po, a Kueng tri godine u saveznom zatvoru, što će se dodati prethodnim kaznama.

Chauvin je osuđen na 22 i po godine državnog zatvora za nenamjerno ubistvo drugog stepena. Prošle godine je za kršenje Floydovih građanskih prava osuđen na 21 godinu zatvora koja će se pridodati kazni za ubistvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije