Osuđen Bosanac pljačkaš banke: Ukrao 122.100 eura, a vozač mu dao samo 5.000

J. M.
Osuđen Bosanac pljačkaš banke: Ukrao 122.100 eura, a vozač mu dao samo 5.000
Foto: Krone / Bosanac snimljen tokom pljačke banke
Sud u austrijskom Linzu osudio je državljanina BiH na sedam godina zatvora zbog pljačke banke u Nettingsdorfu.

Prije tačno 12 mjeseci, 51-godišnji Bosanac, naoružan plinskim pištoljem, upao je u banku, pišu OE24 i Krone. Uperio je pištolj u 31-godišnju službenicu banke, potom joj zavezao ruke i noge, te iz sefa uzeo 122.100 eura.

Pobjegao je u automobilu u kojem ga je ispred banke čekao vozač-saučesnik. Iako je izveo najveći dio "posla", Bosanac je uzeo samo 5.000 eura kao "predujam", dok je "šofer" trebao sakriti ostatak plijena.

Bilo je planirano da podijele novac dok se "situacija" malo smiri. Nakon izvjesnog vremena Bosanac je nazvao saučesnika i zatražio svoj dio plijena no dočekalo ga je neugodno iznenađenje.

Saučesnik mu je objasnio da je ostavio automobil u Linzu, a kada se vratio sedmicu kasnije, otkrio je da je neko ukrao novac iz vozila. 

To je bilo posljednji put da se naivni Bosanac čuo sa "kolegom" koji je potom nestao, vjerovatno sa bogatim plijenom.

Državljanin BiH vrlo brzo je identificiran i uhapšen u junu 2018. u Hrvatskoj. Izručen je Austriji koja ga je podigla optužnicu. Na sudu je optuženi priznao zločin i objasnio da nikoga nije želio povrijediti. 

"Žao mi je zbog svega, to se nije bi trebalo desiti", rekao je na sudu dok je njegova advokatica po službenoj dužnosti zatražila blažu kaznu jer Bosanac nije bio brutalan, a novac je trebao zbog liječenja bolesne kćerke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije