Oslobođena 334 dječaka koje je iz škole oteo Boko Haram

0
Radiosarajevo.ba
Oslobođena 334 dječaka koje je iz škole oteo Boko Haram
Foto: EPA-EFE / Napadi u Nigeriji su česti

Stotine školaraca otetih prošle sedmice iz internata na sjeverozapadu Nigerije pušteni su, rekle su lokalne vlasti za BBC.

Glasnogovornik guvernera države Katsina rekao je da su 344 dječaka oslobođena i da su svi u dobrom stanju.

Međutim, nejasno je jesu li svi oteti dječaci tu.

Napad je izvela, kako su sami tvrdili, islamistička militantna skupina Boko Haram koja je nekoliko sati ranije objavila video koji očito prikazuje neke od dječaka.

U svojoj izjavi, nigerijski glasnogovornik Abdul Labaran rekao je da su dječaci odvedeni u glavni grad regije Katsina City i da će uskoro biti sa svojim porodicama.

Rekao je da je isječak koji je objavio Boko Haram autentičan, ali da je poruku vođe grupe Abubakara Shekaua uputio, naizgled, imitator.

Guvernera države Aminu Bello Masari citirala je novinska agencija Reuters, koji je kazao da je tu većina dječaka, ne svi, dok je i izvor agencije AFP rekao da su neki ostali kod svojih otmičara.

Labaran je kazao i da niti jedan od otetih dječaka nije ubijen, što je u suprotnosti s dječakom prikazanim na videu koji je rekao da su neke ubili nigerijski borbeni avioni.

Boko Haram bio je tokom posljednje decenije na glasu zbog otmica škola, uključujući Chibok 2014. godine, kada je oteto gotovo 300 učenica. Njegov naziv u slobodnom prijevodu znači nešto kao "zapadno obrazovanje je zabranjeno".

Međutim, ove su se otmice do sada događale na sjeveroistoku, gdje je sjedište Boko Harama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije