Boko Haram preuzeo odgovornost za otmicu 333 učenika

0
Radiosarajevo.ba
Boko Haram preuzeo odgovornost za otmicu 333 učenika
Foto: EPA-EFE / Otmice grupe Boko Haram česte su u Nigeriji

Boko Haram u utorak je preuzeo odgovornost za otmicu stotina učenika na sjeveroistoku Nigerije, u onom što se čini velikim širenjem djelovanja naoružne skupine na nova područja.

Najmanje 333 učenika još se vode kao nestali nakon napada na srednju školu za dječake u prošli petak u državi Kacini, stotine kilometara udaljenoj od uporišta Boko Harama u sjeveroistočnoj Nigeriji.

Ja sam Abubakar Šekau i naša braća su u pozadini otmice u Kacini”, rekao je vođa Boko Harama u glasovnoj poruci, prenijela je Hina pozivajući se na strane agencije.

Kad je više od 100 naoružanih napadača na motociklima nahrupilo u seosku školu sjeverno od grada Kankare, učenici su se razbježali pokušavajući sakriti se u obližnjem grmlju.

Neki su uspjeli pobjeći, ali mnogi učenici su uhvaćeni, podijeljeni u skupine i odvedeni, posvjedočio je mještanin za AFP.

Otmice su se dogodile u matičnoj državi predsjednika Muhamadua Buharija, koji je osudio napade i naredio da se pojača sigurnost u školama. U Kacini su sve škole zatvorene.

Boko Haram i frakcija Islamska država u pokrajini zapadnoj Africi (ISWAP) vode pobunu na sjeveroistoku Nigerije, a smatra se da su na sjeverozapadu prisutni samo u manjoj mjeri.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije