Obavljena molitva / Osim Al-Akse: Palestinci klanjali bajram-namaz i u Gazi

31. 07. 2020. u 12:15:00 Anadolija

Shares: 0

Veliki broj muslimana Gaze klanjali su bajram-namaz u Palestinskoj džamiji na zapadu grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Khalil al-Hayya je u bajramskoj hutbi pozvao Palestince da budu jedinstveni i složni protiv Sporazuma stoljeća američkog predsjednika Donalda Trumpa, tzv. mirovnog plana za Bliski istok, i izraelskog plana aneksije palestinskog teritorija.

Napominjući da Izrael ne odustaje sa skrnavljenjem Al-Akse i planova aneksije, al-Hayya je kazao da će se Palestinci nastaviti boriti na sve moguće načine protiv okupacije.

Pozvao je sve Palestince i muslimane na jedinstvo i slogu kako bi bili jači i lakše prebrodili izazove.

"Palestinski narod ujedinjen je u borbi protiv tzv. mirovnog plana za Bliski istok i plana Izraela da anektira velike dijelove okupirane Zapadne obale", rekao je al-Hayya.

Politiku normalizacije odnosa s Izraelom nekih arapskih zemalja opisao je kao "ubod nožem u leđa palestinskog naroda".

Aneksija je planirana u okviru Dogovora stoljeća američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je objavljen 28. januara, a odnosi se na Jeruzalem kao nepodijeljeni glavni grad Izraela i priznaje izraelski suverenitet nad velikim dijelovima Zapadne obale. U planu se navodi uspostavljanje države Palestine poput arhipelaga povezanog mostovima i tunelima.

Palestinski zvaničnici tvrde da će prema američkom planu Izrael aneksirati 30 do 40 posto Zapadne obale, uključujući cijeli Istočni Jeruzalem.

Zapadna obala, uključujući Istočni Jeruzalem, smatra se okupiranom teritorijom prema međunarodnom pravu, zbog čega su sva jevrejska naselja na toj teritoriji, kao i planirana aneksija, ilegalni.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA