Osam poginulih u padu helikoptera

Fena
Osam poginulih u padu helikoptera
Osam afganistanskih vojnika poginulo je rano jutros kada se vojni helikopter srušio u sjevernoj afganistanskoj provinciji Baghlan, javlja turska televizija TRT.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Dawlat Waziri izjavio je da se u helikopteru nalazilo pet vojnih članova posade i tri vojnika, te da niko nije preživio nesreću. 

Helikopter je obavljao aktivnosti snabdjevanja vojne baze u mjestu Dand Ghoriju. Prema riječima Wazirija, tehnički kvar je najvjerovatnije uzrokovao pad aviona. On je odbacio tvrdnje pobunjenika da je letjelica oborena. 

"Jedan helikopter bio je na terenu, dok je drugi patrolirao iznad njega. Iznenada, tehnički problem izazvao je požar na helikopteru koji je potom pao", rekao je Waziri. 

S druge strane, glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid u saopćenju je preuzeo odgovornost za obaranje helikoptera.

Riječ je o vojnoj bazi Qarghan Tapa koja je pretprošlog tjedna okružena pobunjenicima. Prema podacima afganistanskihi zvaničnika, više od stotinu vojnika nalazi se u bazi, a snabdijevaju se iz zraka. 

Posljednjih mjeseci talibanski pobunjenici pojačali su napade na afganistanske snage sigurnosti u sjevernim provincijama Baghlan i Kunduz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije