Parodija "Posljednje večere" na otvaranju Olimpijskih igara izazvala reakcije

6
Radiosarajevo.ba
Parodija "Posljednje večere" na otvaranju Olimpijskih igara izazvala reakcije
Foto: Printscreen / 'Posljednje večera' u izvedbi 'drag kraljica'.

Svečanom ceremonijom u Parizu u petak, 26. jula, počele su 33. po redu Olimpijske igre. Četverosatni program sastojao se od povorke sportaša, paljenja olimpijske baklje i muzičkih nastupa globalnih zvijezda.

No, ono o čemu se u subotu, 27. jula, ponajviše priča jest očiti pokušaj repliciranja 'Posljednje večera' u izvedbi 'drag kraljica'.

Ovaj performans naišao je na podijeljene reakcije publike, a društvene mreže 'gorjele' su od komentara.

Radnik iz Bosne i Hercegovine teško povrijeđen u Italiji

Radnik iz Bosne i Hercegovine teško povrijeđen u Italiji

Organizatori otvaranja optuženi su za ismijavanje kršćanstva nakon što je više od desetak drag performera poziralo za prizor koji podsjeća na kultno djelo Leonarda da Vincija, sliku koja prikazuje Isusa i njegove učenike dok dijele svoj posljednji uskršnji obrok prije nego što će biti izdan, osuđen i raspet na križu.

U jučerašnjem prizoru vidimo ženu u središtu stola koja na glavi nosi krunu s aureolom i drži ruke u obliku srca. Uz nju su bile drag kraljice, odnosno muškarci u ekscentričnim ženskim kostimima, i jedno dijete.

Scena je kulminirala kada je čovjek koji predstavlja Dionizija poslužen na srebrnom pladnju. Kao što je već rečeno, ova odluka organizatora izazvala je dvojake komentare, uglavnom negativne.

The Washington Times donosi neke od njih.

"Drag kraljice se rugaju kršćanstvu tokom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu tako što pokušavaju rekreirati da Vincijevu sliku Isusove posljednje večere", napisao je teksaški pastor i autor Shane Pruitt putem X-a pa nastavio:

"Ne samo da su kršćani jedini ljudi s kojima je društveno prihvatljivo rugati se, već se to zapravo slavi i stavlja u prvi plan - primjetio je.

Javio se i vlasnik X-a, Elon Musk...

"Ovo je veliko nepoštovanje prema kršćanima", ostavio je komentar Musk ispod jedne objave.

Kritikama se pridružila i Katolička crkva u Francuskoj.

"Ova je ceremonija nažalost uključivala scene u kojima je kršćanstvo ismijano i izrugano, zbog čega duboko žalimo", saopćila je vjerska organizacija.

Zahvaljujemo pripadnicima drugih vjerskih zajednica koji su nam iskazali solidarnost. Ovog jutra mislimo na sve kršćane na svim kontinentima koje je povrijedilo pretjerivanje i provokativnost nekih prizora.”

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije