Organizatori obećavaju Paradu ponosa u Istanbulu uprkos zabrani

Radiosarajevo.ba
Organizatori obećavaju Paradu ponosa u Istanbulu uprkos zabrani
Organizatori Parade ponosa u Istanbulu obećali su da će održati paradu na Trgu Taksim iako su je gradske vlasti zabranile zbog "sigurnosnih razloga".

Guverner Istanbula prethodno je zabranio Paradu ponosa koja je trebalo da se sutra održi u tom gradu, a kao razlog je naveo sigurnosne rizike, nakon prijetnji od ultranacionalističkih grupa.

Iz kancelarije guvernera poručili su da Trg Taksim nije zvanično mesto za okupljanje, podsjeća AFP.

"Neće biti odobrenja za demonstracije ili marš navedenog datuma imajući u vidu sigurnost turista u tom području i javni red", navodi se u saopćenju te kancelarije.

Gradski zvaničnici su, također, rekli da nije bilo zvanične prijave za poziv na skup i da su za taj događaj samo čuli preko društvenih mreža.

Lara Ozlen iz organizacionog odbora Parade ponosa tvrdi da je saopćenje kancelarije guvernera - "laž".

"Znali su za naš plan mnogo ranije, jer smo predstavili peticiju pre više nedjelja", rekla je Ozlen za AFP.

Gradske vlasti su također pozvale građane da ignoriraju pozive da sudjeluju na paradi i da se pridržavaju upozorenja snaga sigurnosti.

Ovo je drugi put da se u Istanbulu blokira izvođenje Parade ponosa.

Ultranacionalistička grupa "Alperen herc" prošle nedjelje je uputila prijetnju da će spriječiti paradu ako vlasti ne budu reagirale.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije