Optužen muškarac osumnjičen za ubistvo bivšeg japanskog premijera

0
Radiosarajevo.ba
Optužen muškarac osumnjičen za ubistvo bivšeg japanskog premijera
Foto: EPA / Shinzo Abe, bivši premijer Japana

Japanski sud optužio je čovjeka osumnjičenog za ubistvo bivšeg premijera Japana Shinza Abea.

Tetsuya Yamagami (42) također je optužen za kršenje zakona o kontroli oružja.

Tužitelji su rekli da je Yamagami pokazao da je sposoban za suđenje nakon šestomjesečnog liječničkog pregleda. Sada se ponovno nalazi u policijskom pritvoru, javlja Sky News.

Argentina u žalosti: Preminula jedna od najvećih fudbalskih legendi ove zemlje

Argentina u žalosti: Preminula jedna od najvećih fudbalskih legendi ove zemlje

Sahranjen japanski premijer Shinzo Abe, koji je u julu ubijen nakon atentata

Sahranjen japanski premijer Shinzo Abe, koji je u julu ubijen nakon atentata

Bivši japanski premijer umro je nakon što je upucan iz neposredne blizine dok je držao predizborni govor ispred željezničke stanice u gradu Nara, na zapadu zemlje, 8. jula prošle godine.

Yamagami je uhapšen na mjestu događaja i bio je podvrgnut mjesecima psihijatrijskog pregleda. Abe (67) je zadobio dvije duboke rane na vratu i helikopterom je prebačen u bolnicu. Proglašen je mrtvim pet i pol sati nakon pucnjave.

Policija je rekla da je napadač priznao da je pucao na Abea ručno izrađenim vatrenim oružjem koje je napravio od metala i drveta.

Smrt bivšeg čelnika japanske vladajuće Liberalno-demokratske stranke izazvala je šok u cijelom Japanu, zemlji koja ima strogu kontrolu zakona o oružju. Nakon njegove smrti, policija je priznala sigurnosne propuste, a šef japanske policije rekao je da će odstupiti.

Prošlog septembra održan je državni sprovod za Abea, a čelnici iz cijelog svijeta bili su među više od 4.000 ljudi koji su prisustvovali sahrani. Atentat na Abea je prvo ubistvo sadašnjeg ili bivšeg japanskog čelnika od pokušaja državnog udara 1936. Tada su dva bivša premijera ubijena te još nekoliko osoba.

Bivši premijer bio je poznat po svojoj ekonomskoj politici agresivnog monetarnog popuštanja i fiskalne potrošnje te su mu se divili mnogi desničari u Japanu. Međutim, kritičari su njegovu politiku nazvali proratnom ističući njegove dosljedne napore da poveća izdatke za odbranu, prenosi Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije