Opozicione snage razbile opsadu Halepa

Anadolija
Opozicione snage razbile opsadu Halepa
Sirijska opozicija slomila je opsadu sirijskog grada Halepa koji se već oko mjesec dana nalazi pod opsadom režimskih snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Kako navode lokalni izvori, tokom akcije slamanja opsade u kojoj učestvuju i pripadnici Vojske Fetih i Slobodne sirijske vojske (FSA), a koja traje već sedam dana, zauzet je veliki broj uporišta režimskih snaga.

Pripadnici Vojske Fetih preuzeli su kontrolu nad velikim dijelom Ramuse na jugu grada i nad Zračnom tehničkom školom. Izvori su potvrdili da je preuzeta kontrola nad benzinskom pumpom. 

U proteklih sedam dana ubijeno je 150 osoba koje su bile na strani sirijskog režima. 

Informaciju o razbijanju opsade Halepa potvrdile su grupe koje se bore protiv sirijskog režima Ceysu'l Islam i Ahraru's-Šam. 

Pripadnici Vojske Fetih su u akcijama na jugu Halepa do sada preuzeli kontrolu nad tri sela, četiri brda, zaplijenili su deset tenkova i jedan projektil. Naime, preuzeli su kontrolu nad jednim područjem. U akcijama na jugu Halepa uništeno je 25 vojnih vozila i šest tenkova. Juče su pripadnici sirijske opozicije zauzeli strateška mjesta u Ramusu kao što su Škola topništva i kompleks za naoružavanje. 

Režimske snage su prošlog mjeseca zauzele cestu Kastillo koja je bila jedina izlazna tačka za opozicione snage na sjeveru grada. Na taj način je uslijedila potpuna opsada grada. 

Prvog dana u akciji je učestvovala oko 9.000 naoružanih pripadnika opozicije, a zauzeta je škola Hikmet, jedno od najvećih uporišta šiitskih militanata u Halepu, sa pojedinim uzvišenjima u okolini, a u narednim danima oslobođeno je selo Amiriye, stambene jedinice i neke raskrsnice od strateškog značaja, prije svega raskrsnica Ramuse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije