Opet drama u Francuskoj: Policija uhapsila muškarca, s mačetom je šetao po groblju

2
Radiosarajevo.ba
Opet drama u Francuskoj: Policija uhapsila muškarca, s mačetom je šetao po groblju
Foto: Xinhua / Francuska policija (na slici nije događaj opisan u tekstu)

Pariška policija uhapsila je u utorak muškarca koji je s mačetom šetao poznatim grobljem u parku Père Lachaise. Osumnjičeni je kasnije uhapšen u svojoj hotelskoj sobi, rekao je glasnogovornik policije.

Prolaznici su policiji prijavili sumnjivog muškarca nakon čega je uslijedila akcija hapšenja. Trenutno nema naznaka o mogućem napadu i žrtvama, a istraga je u toku, navodi se u saopćenju policije.

U Francuskoj je posljednjih sedmica bilo nekoliko terorističkih napada nožem. Tako je 16. oktobra, u predgrađu Pariza, 18-godišnji Čečen nastavniku historije Samuelu Patyju na ulici odrubio glavu. Paty je na satu govorio o slobodi izražavanja, koristeći karikature proroka Mohammeda, što mnogi muslimani smatraju bogohulstvom.

Krajem mjeseca je migrant iz Tunisa ubio troje ljudi ispred crkve u Nici, pri čemu je ženi odrubio glavu.

Francuska je zemlja EU s najvećom muslimanskom zajednicom, a predsjednik Emmanuel Macron najavio je oštru akciju protiv ekstremista, što je uz neke njegove ocjene o islamu izazvalo buru protesta u muslimanskom svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Najnovije