'Operacija Aurora': Trumpov plan zbog kojeg su milioni u strahu

4
Radiosarajevo.ba
'Operacija Aurora': Trumpov plan zbog kojeg su milioni u strahu
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Donald Trump želi odmah pozvati na upotrebu zakona iz rata starog više od 200 godina koji predsjedniku daje unilateralnu ovlast da rasporedi federalne policijske snage za privođenje i deportaciju imigranata čim preuzme dužnost.

Bivši predsjednik je, govoreći iz Aurore u Coloradu u petak, 11. oktobra, rekao okupljenima da planira obnoviti Zakon o stranim neprijateljima iz 1798. godine, koji bi predsjedniku dao neviđenu moć da cilja strance na uklanjanje, bez saslušanja ili prava na pravdu, isključivo na osnovu mjesta rođenja ili državljanstva.

Njegova "Operacija Aurora" — nazvana po gradu u Coloradu koji je nazvao "ratnom zonom" zbog "migrantskog kriminala" — također bi uključivala "elite jedinice ICE-a, granične patrole i federalnih policijskih službenika da uhvate, uhapsi i deportuju svakog posljednjeg ilegalnog člana bande sve dok ne ostane nijedan u ovoj zemlji", rekao je.

Nedim Suljić: 'Bh. vlasti pokušavaju samo skupiti političke poene, dok se narod spašava sam'

Nedim Suljić: 'Bh. vlasti pokušavaju samo skupiti političke poene, dok se narod spašava sam'

"I ako se vrate u našu zemlju, bit će im rečeno da je to automatska kazna od 10 godina zatvora bez mogućnosti uslovne slobode," rekao je Trump, okružen plakatima na kojima piše "deportujte ilegalce sada" i "prestanite s migrantskim kriminalom."

"I ovim pozivam na smrtnu kaznu za svakog migranta koji ubije američkog državljanina ili policijskog službenika," dodao je.

Zakon o stranim neprijateljima iz 1798. godine — dio višestoljetnih Zakona o strancima i pobuni koji su napisani tokom neobjavljenog rata između SAD-a i Francuske — pozivan je samo tri puta u posljednjih 226 godina.

Tokom Prvog i Drugog svjetskog rata, SAD su se oslonile na ovaj zakon da zadrže i ograniče njemačke, austrougarske i italijanske imigrante, a korišten je za sramotno zatvaranje japanskih Amerikanaca, što se sada široko smatra mrljom na američkoj historiji 20. stoljeća.

Zakon propisuje da predsjednik može narediti hapšenje i uklanjanje stranaca u vremenima "proglašenog rata" ili tokom "invazije" ili "predatorskog napada" od strane "bilo koje strane nacije ili vlade."

Samo Kongres može proglasiti rat, prema Ustavu. Ali Trump i njegovi saveznici i desničarske pravne grupe žele šire tumačenje zakona — proširujući definiciju "invazije" i "predatorskog napada" da obuhvati prelazak granica, a da se narko karteli ili kriminalne bande smatraju "stranom nacijom ili vladom."

Trump je često spominjao ovaj zakon kada je razgovarao o svojoj imigrantskoj agendi, još od 2016. godine. Prvi put je spomenuo svoje planove da pozove na ovaj zakon za svoje masovne deportacije tokom kampanje prošlog mjeseca, nakon mjeseci nasilne retorike protiv imigranata i priprema za velike imigracione akcije u trci za 2024. godinu.

Peti amandman Ustava daje Amerikancima pravo na pravičan postupak, a sudovi redovno odbacuju diskriminatorne zakone koji ciljanju jednu rasu ili predke, javlja Independent.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije