Oluja stoljeća: Irma zahvatila Kubu, i mogla bi direktno pogoditi Miami

Radiosarajevo.ba
Oluja stoljeća: Irma zahvatila Kubu, i mogla bi direktno pogoditi Miami
Miami Herald / Grafika
Razorni uragan Irma bi mogao pogoditi i Miami, upozorili su iz američkog Nacionalnog centra za uragane (NHC), prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema najnovijim prognozama, Miami bi se mogao naći na direktnom udaru uragana Irme, koja je uveliko zahvatila Kubu gdje je evakuirano više od 50.000 turista.

Nacionalni centar za uragane je također saopćio da se u jugoistočnoj i istočnoj Floridi očekuju ogromne količine padavina.

Stanovnike tih područja upozorili su na poplave koje bi mogle izazvati te obilne padavine.

U upozorenju Centra se navodi da bi uragan, uz vjetar od 250 kilometara na sat, mogao na obalu Floride donijeti i valove više od tri metra.

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je na razorni potencijal uragana Irma dok se ta oluja 4. kategorije kreće prema Floridi.

Pozvao je stanovnike koji se nalaze na području, koje bi moglo biti pogođeno uraganom, da se pridržavaju preporuka i uputa vlasti.

"Ovo je oluja koja ima apsolutno historijski razorni potencijal. Molim sve koji su na njenom putu da budu oprezni i prate sve preporuke vladinih dužnosnika i policije", poručio je Trump putem video obraćanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije