Ollongern o Trumpovoj izjavi: 'Mislim da je to upravo ono što Putin voli da čuje'

2
FENA
Ollongern o Trumpovoj izjavi: 'Mislim da je to upravo ono što Putin voli da čuje'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kajsa Ollongren

Izjava bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da Washington možda neće braniti saveznike iz NATO-a koji nisu uložili dovoljno u vojsku upravo je ono što ruski predsjednik Vladimir Putin voli čuti, kazala je u ponedjeljak, 12. februara, nizozemska ministrica odbrane.

Trump je sugerirao da Sjedinjene Države možda neće zaštititi NATO saveznice koje ne troše dovoljno na odbranu od potencijalne ruske invazije.

"Iskreno govoreći, mislim da je to upravo ono što Putin voli da čuje", kazala je nizozemska ministrica odbrane Kajsa Ollongren za Reuters.

Pogledajte kako napreduju radovi na izgradnji tunela Kobilja Glava

Pogledajte kako napreduju radovi na izgradnji tunela Kobilja Glava

"Naša snaga je naše jedinstvo. A ako nismo ujedinjeni, to nas čini slabijima, i znamo da je to ono što Putin traži", dodala je.

Uvršten u član pet osnivačkog ugovora NATO-a je pro Trumincip kolektivne odbrane – premisa da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

"Nije prvi put da kaže nešto u tom smislu. Ali u isto vrijeme, to je naravno zabrinjavajuće. Mislim da je posebno sada, sa stvarnim prijetnjama zemljama NATO-a, veoma zabrinjavajuće da neko ko je toliko bitan govori takve stvari", kazala je Ollongren.

Također je napomenula da je većina NATO saveznika blizu ili je dostigla ciljnu budžetsku potrošnju na vojsku od najmanje dva posto bruto domaćeg proizvoda.​

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije