Šef NATO-a pozvao Europljane da povećaju proizvodnju oružja: 'Moramo se pripremiti za sukob'

1
Radiosarajevo.ba
Šef NATO-a pozvao Europljane da povećaju proizvodnju oružja: 'Moramo se pripremiti za sukob'
Foto: EPA - EFE / Jens Stoltenberg

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Europljane da pojačaju proizvodnju oružja kako bi se povećala opskrba Ukrajine i napunile vlastite zalihe.

"Moramo brže obnoviti i razviti našu industrijsku bazu kako bismo povećali isporuke Ukrajini i napunili vlastite zalihe", rekao je Stoltenberg u intervjuu za njemačke novine Welt am Sonntag, manje od sedam dana prije sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, 15. i 16. februara.

"To znači da je potrebno preći s mirnodopske spore proizvodnje na brzu proizvodnju u vrijeme sukoba", rekao je Stoltenberg za njemačke novine Welt am Sonntag.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Ne postoji neposredna vojna prijetnja protiv (NATO) saveznika. U isto vrijeme, Kremlj redovito prijeti zemljama NATO-a", naglasio je Stoltenberg.

Naglasivši da je ruska invazija na Ukrajinu prije gotovo dvije godine pokazala da se "mir u Europi ne podrazumijeva", istaknuo je važnost zaštite zemalja Saveza.

"Sve dok ulažemo u našu sigurnost i ostajemo ujedinjeni, nastavit ćemo odvraćati agresiju", rekao je.

"NATO ne želi rat s Rusijom, ali se moramo pripremiti za sukob koji bi mogao trajati decenijama”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije