Oteti francuski novinar: Molim učinite sve što možete da me puste na slobodu

0
Radiosarajevo.ba
Oteti francuski novinar: Molim učinite sve što možete da me puste na slobodu
FOTO: Screenshot / Olivier Dubois

FrancuskiI novinar koji je prošli mjesec nestao u gradu Gau na sjeveru Malija pojavio se danas u videosnimci, pozivajući francuske vlasti da učine sve što mog da ga islamisti koji ga drže puste na slobodu.

"Ja sam Olivier Dubois. Francuz sam. Novinar. Oteo me u Gau 8. aprila JNIM (sjevernoafrička Al Kaida)", rekao je.

"Poručujem svojoj porodici, prijateljima i francuskim vlastima da učine sve što mogu da me puste na slobodu", rekao je u snimku dugom 21 sekundu koja je objavljena na društvenim mrežama, javlja Hina.

Francuski civili već su dugo omiljene mete za otmice kriminalaca i islamističkih grupa u zapadnoafričkom Sahelu, dijelom zbog percepcije da je francuska vlada spremna platiti otkupninu.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je Dubois nestao, ali ne i da je otet.

Ministarstvo je objavilo da je u kontaktu s njegovom porodicom i da provodi tehničke provjere autentičnosti snimka.

Malijske vlasti nisu bile dostupne za komentar.

Dubois je prvi francuski državljanin kojeg su oteli u Maliju otkako je francuska humanitarka Sophie Petronin oslobođena u oktobru prošle godine. Oteta je bila kod Gaa krajem 2016.

Militanti su proglasili  francuske državljane u zapadnoj Africi metama nakon francuske vojne intervencije 2013. koja je potjerala grupe povezane s Al Kaidom koje su zauzele gradove na sjeveru Malija godinu dana prije.

Desetine islamističkih pobunjenika pušteni su na slobodu u razmjeni zatvorenika u kojoj su pušteni Sophie Petronin, visoki malijski dužnosnik i dvoje Talijana.

Čelnik Reportera bez granica objavio je na Twitteru da su shvatili da je Dubois nestao dva dana budući da se nije vratio u hotel u Gau na ručak. Christophe Deloire je rekao da je Dubois radio za francuske časopise Le Point i Liberation.

Pozvao je malijske i francuske vlasti da učine sve kako bi bio pušten na slobodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije