Oko pola miliona kuća ugroženo nakon tropske oluje Harvey u Teksasu

Fena
Oko pola miliona kuća ugroženo nakon tropske oluje Harvey u Teksasu
Teksaški odjel za javnu sigurnost navodi da je više od 487.000 kuća ugroženo poplavama i ostalim štetama koje je donijela tropska oluja Harvey otkako je prvi put dotakla tlo u petak.

U izvještaju objavljenom u srijedu navodi se da je više od 1.000 kuća uništeno dok je 17.000 ostalih pretrpilo velike štete. Vlasti su saopćile da su na 32.000 kuća zabilježene manje štete.

U oblasti Harris, najvećoj u državi i sjedištu Houstona, oko 43.700 kuća je oštećeno, dok ih je 11.600 pretrpilo velike štete, a još 770 je uništeno.

Harvey je također nanio štete na skoro 700 poslovnih prostora u saveznoj državi.

Odjel tvrdi da će izvještaj biti ažuriran svakog dana tako da se očekuje da će broj srušenih ili oštećenih zgrada rasti, posebno kada se nabujale vode iz jugoistočnog Teksasa budu kretale prema Luisiani.

Zvaničnici iz poslovnog kvarta u Houstonu saopćili su da je centar grada ostao u relativno dobrom stanju nakon tropske oluje Harvey, iako su poplave oštetile nekoliko zgrada, među kojima su gradska vijećnica i nekoliko vodećih umjetničkih centara u gradu. 

Zvaničnici su saopćili u srijedu da su poplave oštetile prizemlja ili podrumske prostorije u skoro 25 zgrada u poslovnom centru grada, prvenstveno duž Buffalo Bayoua, vodotoka nalik na rijeku koji se proteže od zapada do istoka grada.

Među oštećenim zgradama su Alley Theatre, Wortham Theater Center, Hobby Center i Jones Hall, sjedište Houstonske Simfonije.

Ulice koje vode prema centru grada i u samom centru otvorene su za saobraćaj, iako su neke rampe koje se nalaze na ulazu u centar grada ostale spuštene. Zabilježeni su i povremeni prekidi u snabdijevanju strujom a neka saobraćajna signalizacija ostala je van funkcije.

Zabilježene su izolovane poplave u pješačkim tunelima koji idu kroz centar grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije