Ojačao uragan Dorian, sad je kategorije 5 s vjetrovima od 260 km/h

Radiosarajevo.ba
Ojačao uragan Dorian, sad je kategorije 5 s vjetrovima od 260 km/h
Twitter/Screenshot / Ojačao uragan Dorian

Uragan Dorian s vjetrovima oko 260 km/h ojačao je u ekstremno opasnu oluju kategorije 5, najjaču moguću kategoriju po ljestvici Saffir-SimpsonHurricane Wind i kao takav vjerovatno će udariti na Bahame.

Kako piše CNN, mnogi stanovnici tamošnjeg otočja odbili su evakuirati se unatoč upozorenjima da će uragan u punoj snazi pogoditi njihovo područje.

"Ovo će biti oluja opasna po život", rekao je CNN-ov meteorolog.

Nacionalni centar za uragane priopćio je kako treba biti spreman na "zaštitu života i imovine".

"Sjeverni Bahami već su na udaru oluje kategorije 4. Vjetar i kiša će se pojačavati kako će se uragan sve više zadržavati nad Bahamima", rekao je drugi CNN-ov meteorolog dodajući kako se očekuje povećanje razine vode od oko pet metara na pojedinim područjima.

Gdje će Dorian udariti nakon Bahama?

Još uvijek nije jasno gdje će Dorian udariti nakon Bahama. Pretpostavka je da bi na udaru mogle biti Florida, Georgia te Sjeverna i Južna Karolina. "Čak i ako ne pogodi direktno Floridu, tamo će biti velikih poplava", rekao je guverner Floride.

Američki Nacionalni centar za uragane objavio je jučer kako je uragan Dorian postao ekstremno opasan uragan četvrte kategorije.

Vjetrovi unutar uragana kretali su se brzinom do 225 km/h.

Očekuje se da će još ojačati

Prema kategorizaciji uragana, uragan četvrte kategorije može izazvati katastrofalnu štetu na građevinama, može porušiti drveće, uništiti električne vodove za struju te područje koje pogodi napraviti nenastanjivim za nekoliko sedmica ili mjeseci.

U Floridi je proglašeno izvanredno stanje, a vlasti mole stanovnike da si pripreme zalihe hrane i vode prije uragana.

Očekuje se da će uragan Dorian udariti obalu Floride u ponedjeljak kasno popodne, a kako javlja CNN, do tada će vjerovatno dodatno ojačati. No, prema novim podacima, Florida bi mogla izbjeći najjači udar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije