Ogromna naftna mrlja veličine New Yorka širi se Mediteranom i postaje sve veća

0
Radiosarajevo.ba
Ogromna naftna mrlja veličine New Yorka širi se Mediteranom i postaje sve veća
Foto: Twitter / Ogromna naftna mrlja veličine New Yorka širi se Mediteranom

Izlijevanje nafte koje je poteklo iz najveće sirijske rafinerije raste i širi se Sredozemnim morem, a do otoka Kipra moglo bi stići danas, objavile su lokalne vlasti.

Spremnik s 15.000 tona goriva iscurio je još 23. augusta iz termoelektrane u sirijskom obalnom gradu Baniyas.

Analiza satelitskih snimaka koju je napravio Orbital EOS pokazuje da je izlijevanje nafte bilo veće nego što se prvobitno mislilo te da se proteže na područje približno iste veličine kao i grad New York. Firma je za CNN rekla da je naftna mrlja udaljena oko sedam kilometara od kiparske obale.

Otkazano ročište: Poznat novi datum suđenja Miloradu Dodiku

Otkazano ročište: Poznat novi datum suđenja Miloradu Dodiku

Kiparski odjel za istraživanje ribarstva i mora rekao je da bi, na temelju simulacije kretanja izlijevanja nafte i meteoroloških podataka, mrlja mogla doći do rta Apostlos Andreas u sljedeća 24 sata.

Fotografije koje kruže društvenim mrežama više od sedmicu dana pokazuju naftnu mrlju duž obalnih područja Sirije, a mještani su upozorili na potencijalnu prijetnju morskom životu. 

"Poduzimamo potrebne mjere mobiliziranjem svojih resursa kako bismo spriječili svaku mogućnost da se izlijevanje pretvori u ekološku katastrofu", rekao je potpredsjednik Turske Fuat Oktay državnoj novinskoj agenciji Anadolu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije