Oglasio se i Hamas nakon odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu

1
Radiosarajevo.ba
Oglasio se i Hamas nakon odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu
FOTO: AA / Sud u Hagu

Palestinska grupa Hamas pozdravila je u petak privremenu naredbu Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji je zatražio od Izraela da poduzme mjere za sprečavanje djela genocida, kao i kažnjavanje direktnog poticanja na genocid u Pojasu Gaze.

Hamas je saopštio da naredba koju je izdao najviši sud UN-a znači "zaustavljanje svih oblika agresije na naš palestinski narod u Gazi".

Pozvao je međunarodnu zajednicu da prisili Izrael da provede presudu Međunarodnog suda pravde i zaustavi "zločin genocida" nad Palestincima u Gazi. Grupa je saopštila da se raduje konačnoj presudi u slučaju genocida koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela.

Kakva vozila vole bh. susjedi? Ovo je daleko najprodavaniji novi automobil

Kakva vozila vole bh. susjedi? Ovo je daleko najprodavaniji novi automobil

Međunarodni sud pravde u petak je naredio Izraelu da poduzme "sve mjere u njegovoj moći" kako bi spriječio akte genocida u Gazi, ali nije naredio prekid vatre.

Sud je također naložio Izraelu da poduzme hitne i efikasne mjere kako bi omogućio pružanje hitno potrebnih osnovnih usluga i humanitarne pomoći u Pojasu Gaze.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela 29. decembra 2023, navodeći da je prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu te zatražila privremene mjere kako bi se "spriječila daljnja, ozbiljna i nepopravljiva šteta pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o genocidu".
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije