Organizacija islamske saradnje održala vanredni sastanak: 'Izrael je u potpunosti odgovoran'

4
Radiosarajevo.ba
Organizacija islamske saradnje održala vanredni sastanak: 'Izrael je u potpunosti odgovoran'
FOTO: Facebook / Organizacija islamske saradnje

Organizacija islamske saradnje (OIC) okrivila je Izrael za napad u kojem je prošle sedmice u Iranu poginuo politički lider Hamasa Ismail Haniyeh, a Iran je obećao da će se osvetiti.

U saopćenju objavljenom nakon vanrednog sastanka 57-članog bloka u srijedu u Saudijskoj Arabiji, navedeno je da "smatra Izrael, ilegalnom okupatorskom silom, potpuno odgovornim za ovaj strašni napad", koji je opisan kao 'ozbiljno kršenje' suvereniteta Irana. Ministar vanjskih poslova Gambije Mamadou Tangara, čija zemlja predsjedava OIS-om, rekao je da bi Haniyehova 'strašna' likvidacija i trenutni rat u Gazi mogli dovesti do regionalnog sukoba.

"Agresija i kršenje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Islamske Republike Iran kroz likvidaciju političkog lidera na njenom tlu je čin koji se ne može posmatrati izolovano," rekao je Tangara.

CineStar slavi rođendan – kino ulaznice u pola cijene čak sedam dana!

CineStar slavi rođendan – kino ulaznice u pola cijene čak sedam dana!

"Ovaj strašni čin samo služi da pogorša postojeće tenzije i potencijalno dovede do šireg sukoba koji bi mogao obuhvatiti čitavu regiju." Iran i Palestina su tražili OIS sastanak u saudijskom primorskom gradu Džedi. Blok se opisuje kao kolektivni glas muslimanskog svijeta.

Domaćin Saudijska Arabija također je rekla da je Haniyehova likvidacija 'očigledno kršenje' suvereniteta Irana. Zamjenik ministra vanjskih poslova Kraljevine, Waleed al-Khereiji, rekao je da njegova zemlja odbacuje "bilo kakvo kršenje suvereniteta država ili uplitanje u unutrašnje poslove bilo koje zemlje."

Hamas i Iran su okrivili Izrael za Haniyehovu smrt u Teheranu prošle sedmice, ali izraelska vlada nije potvrdila ni negirala odgovornost.

Iran je obećao da će se osvetiti, prijeteći 'teškom kaznom' za Izrael. Ali Sjedinjene Američke Države i druge zapadne zemlje pozivaju na deeskalaciju.

U srijedu, portparol State Departmenta Matthew Miller rekao je da se nekoliko članica OIS slaže sa Washingtonom da bi eskalacija samo pogoršala postojeće krize u regiji.

"Nadamo se da će se na tom OIS sastanku dogoditi isto što smo pokušavali da postignemo tokom prošle sedmice, a to je da sve strane koje imaju odnos s Iranom naglase Iranu – na isti način na koji smo mi naglašavali vladi Izraela – da ne bi trebali preduzimati nikakve korake koji bi mogli eskalirati sukob", rekao je Miller.

Dodao je da bi regionalna eskalacija mogla ugroziti mogućnosti postizanja primirja u Gazi.

"Poruka koju šaljemo svima je: Pogledajte, ovo je očigledno veoma delikatan period za regiju. Napetosti su visoke. Nalazimo se u finalnim fazama – nadamo se – postizanja primirja," rekao je Miller, javlja Al Jazeera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije