Oglasila se Ana Brnabić nakon odluke predstavnika Srba sa Kosova

7
Radiosarajevo.ba
Oglasila se Ana Brnabić nakon odluke predstavnika Srba sa Kosova
Foto: EPA-EFE / Ana Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić oglasila se povodom odluke predstavnika Srba sa Kosova da suspenduju svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini rekavši da su oni stali u odbranu međunarodnog javnog prava.

Njeno saopštenje prenosimo u celosti:

"Predstavnici Srba sa Кosova su odlukom da suspenduju svoje učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini jednostavno samo stali u odbranu međunarodnog javnog prava i Briselskog sporazuma.

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Mediji objavili snimak: Specijalne jedinice krenule na sjever Kosova

Mediji objavili snimak: Specijalne jedinice krenule na sjever Kosova

Ovime je naš narod na Кosovu poručio da samo želi mir, da vjeruje u vladavinu prava i da vjeruje u sve one partnere iz međunarodne zajednice koji su učestvovali u postizanju različitih sporazuma tokom proteklih godina – prije svega Briselskog sporazuma kao Prvog sporazuma o normalizaciji, a onda i svih ostalih sporazuma, koji uključuju i pitanje tablica. U svojoj borbi za mir, stabilnost, vladavinu prava i poštovanje svih potpisanih sporazuma, imat će uvijek punu podršku Vlade Srbije.

Histerija u prištinskoj političkoj javnosti i medijima je primjer apsurda, jer ne samo da nije riječ o pozivanju na sukobe, već je upravo riječ o miroljubivoj i demokratskoj reakciji koja je odgovor na kontinuirano jednostrano kršenje sporazuma, nepoštovanje kako Srba na Кosovu, tako i Evropske unije koja je garant Briselskog sporazuma.

Paralele koje ekstremisti u Prištini povlače sa Ukrajinom i Donbasom su neukusne, neprimjerene i nesuvisle, ali dovoljno cijelom svijetu govore o onima koji ih koriste.

Srbi na Кosovu su tokom prethodne decenije pokazali trpeljivost i tolerantnost, upravo zato što žele mir i zato što vjeruju u vladavinu prava. Svake godine se broj napada na Srbe povećavao, nelegalno im je oduzimana imovina, rijetki povratnici su najbrutalnije maltretirani i ponovo protjerivani, nevini ljudi hapšeni i osuđivani suprotno Briselskom sporazumu, doživjeli su i da im je pravo glasa, kao osnovno demokratsko pravo uskraćeno, i ni jednom nisu reagovali na način da ugroze mir. Sada su, jednostavno, satjerani u ćošak i i dalje se služe samo i isključivo demokratskim sredstvima u borbi za goli opstanak.

Još jednom – jedino što žele je da vide implementaciju potpisanih sporazuma, i ništa više od toga.

Vlada Republike Srbije ostaje čvrsto opredjeljena za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i stoji uz naš hrabri i dostojanstveni narod na Кosovu", navela je Brnabić, prenosi Objektiv.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije