Brnabić optužila Europsku uniju: ‘Mora biti da je u pitanju neka vrlo neslana šala'

8
Radiosarajevo.ba
Brnabić optužila Europsku uniju: ‘Mora biti da je u pitanju neka vrlo neslana šala'
Foto: Anadolija / Ana Brnabić

Srbijanska premijerka Ana Brnabić je, reagirajući na saopćenje europskog tijela za vanjske poslove (EEAS) kojim čelnike Beograda i Prištine poziva da se suzdrže od zapaljive retorike, zatražila od Bruxellesa da "prekine sa licemjerstvom".

Brnabić je također ocijenila da EU "nije napravila svoj dio posla" u primjeni Briselskog sporazuma iz 2013. i uspostavi Zajednice srbijanskih općina na Kosovu.

Ranije danas iz EEAS je u saopćenju naglašeno da nedavni porast zapaljive retorike između dužnosnika Beograda i Prištine, a poglavito izjave o ratu i sukobima na zapadnom Balkanu, izazivaju "veliku zabrinutost".

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Srbijansku premijerku 2010. kamere snimile u nedozvoljenom glisiranju na Kvarneru

Srbijansku premijerku 2010. kamere snimile u nedozvoljenom glisiranju na Kvarneru

Istaknuto je da će "visoki političari dviju strana biti odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih napetosti i, potencijalno, nasilja u regiji".

Brnabić je na Twitteru oštro reagirala porukom da Europska unija (EU) nije ispunila svoje obaveze, podsjetivši da je sporazumom dviju strana u Bruxellesu 2013. usuglašeno utemeljenje Zajednice srpskih općina.

"Da je EU napravila svoj dio posla - osigurala primjenu Briselskog sporazuma i jamčila osnovna ljudska prava Srbima na Kosovu - stvari bi danas izgledale mnogo drugačije. Zato, molim vas, prekinite s licemjerstvom", poručila je Brnabić u objavi na Twitteru.

Brnabić je ocijenila da kako bi, gledajući današnju izjavu EEAS-a, "netko mogao pomisliti da je danas 1. aprila, a ne 14. august". "Mora biti da je u pitanju neka (vrlo neslana) šala", napisala je premijerka Srbije.

Formiranje asocijacije srbijanskih općina na Kosovu usuglašeno je sporazumom dviju strana u travnju 2013., u Bruxellesu, pod pokroviteljstvom tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton.

Brnabić je ustvrdila da "punih 175 dana, Albin Kurti (kosovski premijer) provocira oružani konflikt sa Srbima" i to "u godini koja će ostati upamćena kao godina u kojoj je Kurti istim tim Srbima na Kosovu oduzeo najosnovnija ljudska prava - zabranivši im da glasaju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije