Ofanziva u Alepu: Poginulo više od 150 osoba za dva dana

Fena
Ofanziva u Alepu: Poginulo više od 150 osoba za dva dana
Silovite borbe vodile su se u nedjelju u zapadnim predgrađima Alepa, trećeg dana ofanzive pobunjeničkih grupa koje nastoje prekinuti opsadu pod kojom sirijski režim drži grad, pri čemu je u raketiranju poginulo 38 civila.

Pobunjenici su usto u nedjelju optuženi da su se koristili "otrovnim plinom", pišu službena glasila koja javljaju o 35 slučajeva gušenja u četvrtima pod vladinom kontrolom, prenosi Hina.

Ofanziva koju je u petak povela koalicija islamističkih i džihadističkih pobunjenika, ima zadaću prekinuti opsadu pod kojom režim Bašara al Asada drži pobunjeničke četvrti.

Zauzimanje Alepa - podijeljenog na pobunjeničke četvrti na istoku i režimske na zapadu - presudno je za zaraćene strane kako bi učvrstile vlast na sjeveru Sirije kojom od 2011. bjesni građanski rat u kojemu je izginulo više od 300.000 ljudi.

Od petka je "38 civila poginulo a 250 je ranjeno pošto su pobunjenici ispalili stotine raketa i granata na zapadne četvrti Alepa", javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Usto, više od 64 pobunjenika i najmanje 55 pripadnika režimskih snaga i njihovih saveznika poginulo je u sukobima, navodi SOHR.

Opservatorij navodi da su "borbe dosegnule vrhunac" u Dahijet al-Asadu, vladinoj četvrti na jugozapadu Alepa, gdje su pobunjenici u petak  napredovali zauzevši glavninu sektora, nakon čega su ih režimske snage djelomično potisnule.

Službena agencija Sana optužila je "terorističke  grupe", kako naziva pobunjenike, da su "četvrt Hamdanije gađale otrovnim plinom", navodeći "35 slučajeva gušenja" te slučajeve "grčenja mišića" i "širenja zjenica".

Direktor sveučilišne bolnice u Alepu, Ibrahim Hadid, u izjavi za sirijsku javnu televiziju optužio je "teroriste" da su se koristili klorom.

Prorežimski vojni izvor priznao je da je pobunjenička ofanziva "sveobuhvatna i dobro koordinirana", ali da pobunjenički borci nisu napredovali, osim u četvrti Dahijet al- Asad.

"Koriste se raketama GRAD i autobombama, a pomažu im strani borci", dodao je.

UN-ov posebni izaslanik za Siriju, Staffan de Mistura rekao je u nedjelju da je "užasnut" i "zgrožen" količinom granata i raketa kojima su naoružane opozicione grupe  neselektivno gađale civilne četvrti na zapadu Alepa u zadnjih 48 sati.

U saopćenju objavljenom u Ženevi Mistura dodaje da vjerodostojne informacije govore o "velikom broju poginulih civila, među kojima je više djece, i o stotinama ranjenih".

"Oni koji misle da će ovako probiti opsadu istočnog Alepa, moraju znati da ništa ne opravdava prekomjernu i neselektivnu upotrebu oružja, pa i teškog, u sektorima u kojima žive civili, što bi se moglo smatrati ratnim zločinom", dodao je UN-ov posebni izaslanik.

Usto je ponovio osudu UN-ova generlnog sekretara zbog nedavnih napada na škole u Alepua i bombardiranja civilnih četvrti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije