Održana komemoracija Armanu Soldinu, poginulom francuskom novinaru bosanskog porijekla

1
Fena
Održana komemoracija Armanu Soldinu, poginulom francuskom novinaru bosanskog porijekla
Foto: Predsjedništvo BiH / Arman Soldin

Komemoracija Armanu Soldinu, reporteru francuske agencije AFP koji je nedavno ubijen u raketnom napadu u blizini ukrajinskog grada Bahmuta, održana je danas u znak poštovanja prema ovom hrabrom novinaru koji je izvještavao o sukobima u Ukrajini, a ukrajinska novinska agencija Ukrinform je bila domaćin komemoracije.

"Ne postoje riječi kojima možemo izraziti tugu koju osjećamo zbog gubitka Armana. On se isticao u svemu što je radio", izjavio je Fabrice Fries, generalni direktor agencije AFP, na čijoj je zgradi u Parizu postavljena Armanova slika čime je također odata počast stradalom novinaru.

Fries je rekao da je Arman bio izvanredan u svakom smislu riječi, a njegova smrt predstavlja veliki gubitak.

Kako izgleda život u studentskim domovima u BiH: 'Kotlovnicu nazivamo tempiranom bombom'

Kako izgleda život u studentskim domovima u BiH: 'Kotlovnicu nazivamo tempiranom bombom'

"Njegov rad i doprinos u našoj zajednici i industriji neće biti zaboravljeni, a njegova kreativnost i strast će živjeti kroz njegove radove i uspomene koje je ostavio iza sebe. Njegova smrt je podsjetnik na to koliko je krhko i nepredvidivo naše postojanje, a naša srca su ispunjena tugom zbog preranog odlaska jedne sjajne osobe", kazao je on.

Soldin, rođen u Sarajevu, bio je jedan od prvih bh. izbjeglica evakuiranih u Francusku početkom 1992. godine. Kao novinar AFP-a proveo je više od tri godine izvještavajući o ratu u Ukrajini, zauzimajući se za živote civila i pokazujući strašne posljedice sukoba.

Posveta poginulom kolegi: Slika Armana Soldina na fasadi zgrade AFP-a

Posveta poginulom kolegi: Slika Armana Soldina na fasadi zgrade AFP-a

Phil Chetwynd, urednik vijesti iz svijeta, izjavio je kako je Arman "bio jedan od naših najboljih novinara."

"Njegov doprinos bio je nezamjenjiv, a njegova smrt predstavlja veliki gubitak za cijelu novinarsku zajednicu. Bez obzira na opasnosti, Arman je bio uvijek hrabar i predan u svom radu. Njegova smrt je velika tragedija za sve nas", kazao je Chetwynd.

Na komemoraciji su se okupili brojni Soldinovi kolege novinari, prijatelji i rodbina. Govorili su o njegovoj predanosti i hrabrosti u izvještavanju o sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku, ali i o njegovoj skromnosti i toplini prema ljudima. Na komemoraciji su se također čuli pozivi za poštivanje slobode medija i novinarstva, koja su nažalost sve više ugrožena u današnjem svijetu.

AFP se oprostio od Armana Soldina, objavili emotivni video

AFP se oprostio od Armana Soldina, objavili emotivni video

Soldin je poginuo u prošli ponedjeljak u Chasiv Yaru, u blizini Bahmuta, dok je izvještavao o sukobima u Ukrajini. Njegov tragični kraj je podsjetio na opasnosti kojima su novinari izloženi u ratnim područjima i na važnost njihove uloge u izvještavanju o sukobima i patnji civila.

Arman Soldin će, kako je rečeno, ostati zapamćen kao hrabar novinar koji je rizikovao svoj život kako bi pokazao svijetu što se događa u ratnim područjima i kako bi osigurao da se ne zaborave žrtve sukoba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije