Potvrđeno od izraelske vojske: Ubijen nasljednik Nasrallaha

1
Radiosarajevo.ba
Potvrđeno od izraelske vojske: Ubijen nasljednik Nasrallaha
Foto: EPA - EFE / Hezbollah ostao bez vodstva

Prema izvještaju izraelske vojske, Safieddine je ubijen zajedno sa šefom obavještajnog odjela libanske grupe Husseinom Ali Hazimom tokom napada 4. oktobra.

Napad je bio usmjeren na Hezbolahovo podzemno obavještajno sjedište u Bejrutu, za koje vojska kaže da je "u srcu civilnog stanovništva" u južnom predgrađu libanske prijestolnice, poznatom kao Dahiyeh.

IDF kaže da je više od 25 pripadnika Hezbolahove obavještajne jedinice bilo u štabu kada je napad izveden, uključujući i druge najviše komandante.

Rade Šerbedžija imao operaciju: Putem društvenih mreža se obratio fanovima

Rade Šerbedžija imao operaciju: Putem društvenih mreža se obratio fanovima

Safieddine nije bio u kontaktu od napada, ali je IDF tek u utorak 22. oktobra 2024. godine, saopštio da može potvrditi njegovu smrt. Hezbolah još nije objavio njegovu smrt.

"Došli smo do Nasrallaha, njegove zamjene i većine Hezbolahovog vodstva. Znat ćemo kako doći do svakoga ko ugrozi sigurnost građana Izraela", rekao je načelnik Generalštaba IDF-a general-pukovnik Herzi Halevi u izjavi koju je dala izraelska vojska.

Safieddine, koga je američki State Department proglasio teroristom 2017. godine, bio je Nasrallahov rođak i, poput njega. Sijedobrad i s naočarima, Safieddin je upečatljivo podsjećao na Nasralaha, ali je bio nekoliko godina mlađi od njega, u kasnim 50-im ili ranim 60-im.

U Libanu je također ubijeno oko 100 pripadnika drugih grupa, zajedno sa stotinama civila.

Hezbolah je imenovao 516 članova koje je Izrael ubio tokom borbi, uglavnom u Libanu, ali neke i u Siriji. Ovi brojevi nisu stalno ažurirani otkako je Izrael započeo novu ofanzivu protiv Hezbolaha u septembru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije