Odmor bez telefona? Prvi otok na svijetu na kojemu je sve što 'ima ekran' zabranjeno

1
Radiosarajevo.ba
Odmor bez telefona? Prvi otok na svijetu na kojemu je sve što 'ima ekran' zabranjeno
Foto: Instagram / Otok Ulko-Tammio

Jeste li ikad razmišljali o destinacijama za godišnji odmor u kojima sve što ima ekran nije dopušteno? Možda biste željeli upoznati Ulko-Tammio i 'isključiti se' na nekoliko dana.

Otok za umorne građane današnjice, tako se otprilike može opisati ovaj otok u Finskom zaljevu koji se promovira kao prvi otok na svijetu bez telefoniranja. Ulko-Tammio mali nenaseljeni otok nedaleko od morske granice Finske s Rusijom i idealno je mjesto za jedrenje i planinarenje.

"Otok Ulko-Tammio, koji se nalazi uz obalu Hamine, ovog će ljeta biti područje bez telefoniranja. Želimo potaknuti turiste da isključe svoje pametne uređaje te da zastanu i istinski uživaju na otocima", objašnjava Mats Selin, stručnjak za otočni turizam u tamošnjoj turističkoj zajednici Visit Kotka-Hamina.

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

Kafa u BiH ponovo poskupljuje: Uskoro veće cijene omiljenog pića među stanovnicima

Ako ste se pitali jesu li mobiteli u potpunosti tamo zabranjeni, nisu, to ne znači da otok nema internetsku vezu ili da postoji neka stroga kontrola na otoku koja provjerava jeste li kročili na otok s mobitelom ili ne.

Cilj turističke zajednice je osloniti se na povjerenje samih posjetitelja da su spremni odvojiti se od svojih telefona dok uživaju u posjetu mjestu.

"Ako neko želi buljiti u ekrane, postoji cijeli drugi svijet u kojem to možete učiniti. Zašto ne biste došli na naš otok i isprobali novi pristup na ovom surovom mjestu? Možda ćete bolje primijetiti koliko je lijepa priroda", poručuju za strane medije iz turističke zajednice.

[instagram]https://www.instagram.com/p/Csxr4QVN5YW/?[/instagram]

Odlazak na otok, daleko od kopna, idealna je prilika da napokon pustite telefon iz ruku, makar i nakratko.

Kako tvrde osnivatelji ove kampanje, Ulko-Tammio je dio nacionalnog parka i može se pohvaliti prekrasnim vidicima, čistim zrakom, morskim povjetarcem, prirodom i tornjem za promatranje ptica što je svakako zdravija opcija, od one da konstantno promatrate svoje ekrane, piše Green.hr.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CsiODW-s1QG/?[/instagram]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije