Odluka Zelenskog šokirala i bivšeg šefa odjela CIA-e: "Želi prebaciti odgovornost na vojsku"

3
Radiosarajevo.ba
Odluka Zelenskog šokirala i bivšeg šefa odjela CIA-e: "Želi prebaciti odgovornost na vojsku"
Foto: DPA / Volodimir Zelenski

George Beebe, bivši šef odjela za analiziranje situacije u Rusiji u Centralnoj obavještajnoj agenciji Sjedinjenih Američkih Država i bivši savjetnik potpredsjednika SAD Dicka Cheneyja za ruska pitanja, rekao je da je otkaz koji je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nedavno uručio čelnom čovjeku ukrajinske vojske Valeriju Zalužnom "bremenit rizikom", piše Newsweek.

Odnos Zelenskog i Zalužnog postao je napet prije nekoliko mjeseci. Ukrajinski je general ukrajinskog predsjednika naljutio kada je u novembru 2023. rekao da je rat u Ukrajini zbog neuspjele ukrajinske kontraofanzive zapao u "mrtvu tačku". Nakon dosta nagađanja, Zelenski je Zalužnog u četvrtak zamijenio Oleksandrom Sirskim, komandantom ukrajinskih kopnenih snaga.

Beebe je Newsweeku rekao da bi odluka Zelenskog mogla izazvati "širu političku krizu" u Ukrajini jer je Zalužni vrlo popularan među Ukrajincima. Anketa koju je u decembru 2023. proveo Međunarodni institut za sociologiju u Kijevu pokazala je da 62 posto Ukrajinaca vjeruje Zelenskom, a da Zalužnom vjeruje čak 88 posto.

Unuka najbogatije žene na Balkanu: Kažu da izgleda kao Angelina Jolie, ljubila je poznatog fudbalera

Unuka najbogatije žene na Balkanu: Kažu da izgleda kao Angelina Jolie, ljubila je poznatog fudbalera

"Kad vođe vojske usred rata dobiju otkaz, to je znak da ne što ne valja. Države to rade kada gube, a ne kada pobjeđuju", rekao je George Beebe, koji danas radi kao direktor za strategiju u Quincyjevom institutu za odgovorno državništvo. "Potez Zelenskog bremenit je rizikom. Niti jedan potez ne može promijeniti činjenicu da Ukrajina nema dovoljno ljudi, oružja i novca za dugotrajni rat protiv Rusije. Amerika bi trebala nastaviti pomagati Ukrajini kako bi prevenirala njezin pad i Kijevu dala najbolju moguću startnu poziciju za pregovore", dodao je Beebe.

Nezavisni znanstvenik Konstantin Skorkin rekao je u subotu da je smjena Zalužnog velik rizik. "(Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski) nikada nije tako očito išao kontra javnog mnijenja kako bi politički preživio", dodao je Skorkin, inače stručnjak za Donbas.

Međutim, penzionisani američki viceadmiral Robert Murrett, danas profesor na Fakultetu Maxwell Sveučilišta Syracuse u SAD-u, rekao je da promjena na čelu ukrajinske vojske predstavlja logičnu tranziciju nakon dvije godine ratovanja.

Rusija lansirala 45 dronova na Kijev i južnu Ukrajinu: 'Zračna uzbuna trajala je gotovo dva sata'

Rusija lansirala 45 dronova na Kijev i južnu Ukrajinu: 'Zračna uzbuna trajala je gotovo dva sata'

"Možda je sada vrijeme za nove pristupe. Možda je sada vrijeme za zauzimanje dugoročne posture kojom će Kijev dodatno pritisnuti Rusiju. Možda je vrijeme da se međunarodnim akterima i ukrajinskom narodu pokaže rezolutnost i izdržljivost", rekao je Murrett.

Konstantin Skorkin ustvrdio je da Zelenski već neko vrijeme odgovornost za novačenje želi prebaciti na vojsku te da će najvjerojatnije upravo Sirski odraditi tu nepopularnu rabotu, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije