SAD / Odluka suda: Kompanija mora radniku platiti medicinsku marihuanu

17. 01. 2020. u 08:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 15

U presudi koja bi mogla imati dalekosežne posljedice, žalbeni sud u New Jerseyu odlučio je ove sedmice da poslodavac mora bivšem radniku nadoknaditi troškove za medicinsku marihuanu koju koristi za ublažavanje boli koja je rezultat povrede na radu.

„Ovo je golema stvar. Važnost presude ovoga suda ne može se podcjenjivati“, rekao je Steve Schain, advokat specijaliziran za pravo povezano s marihuanom.

„Radi se o presedanu za programe nadoknade troškova liječenja i u drugim saveznim državama, kao i kod privatnih zdravstvenih osiguravatelja“, dodao je.

Vincent Hager bio je 28-godišnjak 2001. kada je kamion-mješalica na njega istresao beton. Zbog oštećenja živaca i operacije kičme postao je nesposoban za rad, pokazuju sudski dokumenti.

Njegov poslodavac, građevinska kompanija M&K Construction, 15 mu je godina odbijala platiti troškove liječenja.

Hager je postao ovisan o analgeticima s opijatski djelovanjem, pa mu je doktor savjetovao da se sa OxyContina i Valiuma skine pomoću medicinske marihuane. Hager je naposlijetku prestao koristiti te jake lijekove.

Troškovi za medicinsku marihuanu obično nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem, jer američka Agencija za lijekove i hranu smatra da od nje nema medicinske koristi, unatoč tome što je u 33 savezne države legalizirana za liječenje nekih bolesti.

Hager, koji svakih 30 dana uzima 56 grama marihuane, na to mjesečno troši 616 dolara.

NEMA KOMENTARA