SAD / Odluka Joea Bidena koja je stigla prekasno

27. 01. 2021. u 18:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 16

Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden potvrdio je niz novih politika u prvim danima mandata, uglavnom ukidajući odluke svog prethodnika Donalda Trumpa, uključujući i onu o deportaciji ilegalnih migranata.

Međutim, za 58-godišnjeg Felipea Ortegu odluka je stigla prekasno.

U momentu kada je Joe Biden polagao zakletvu, prošle srijede, Ortega je sjedio u kombiju sa lisicama na rukama i lancima oko struka i nogu, na putu za Meksiko.

Dan ranije njega su na putu na posao u teksaškom gradu Midland presreli imigracijski službenici, samo par blokova od kuće, rekavši mu kako je prije 15 godina izdat vanredni nalog za njegovu deportaciju.

Za Ortegu, inače Meksikanca koji je prije 30 godina došao u SAD i počeo da živi svoj američki san, je slijedila noć bez sna u zatvorskoj ćeliji, a narednog dana duga vožnja ka Meksiku.

Ortega je za nekih 24 sata propustio dramatičnu promjenu politike novog predsjednika koja ga je mogla poštedjeti deportacije, piše Reuters, prenosi N1.

U jednom od svojih prvih koraka nakon preuzimanja dužnosti, Biden je ukinuo izvršnu naredbu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa kojom je više imigranata koji ilegalno žive u zemlji uhapšeno i protjerano, uključujući i one bez kaznene evidencije kao što je Ortega.

Agencija za imigracije i carine SAD-a (ICE) je deportirala preko 185 hiljada osoba u fiskalnoj 2020. godini, ne uključujući one koji su brzim postupkom vraćeni s granice u skladu s pravilom koje je Trump uspostavio tokom pandemije.

Biden je obećao da će službenici agenicije pod njegovom administracijom koristiti više diskrecije. Prvog dana mandata Kongresu je predložio zakon o imigracijskoj reformi koji bi, ako se usvoji, pružio put do državljanstva za približno 11 miliona osoba koje ilegalno žive u zemlji.

Prije nego što je poslan preko granice u utorak, Ortega je pitao granične službenike može li još nešto učiniti kako bi se borio za svoj slučaj, ali kako kaže rečeno mu je da nema.

“Mislim da su me htjeli izbaciti prije nego što je Biden potpisao ono što je potpisao”, rekao je Ortega za Reuters u jednom od telefonskih intervjua nakon deportacije.

ICE nije odgovorila na zahtjev za komentar na Ortegin slučaj.

Ortega je u Americi iza sebe ostavio suprugu, Mariu Ortega, koja ima status stalnog boravka u SAD-u, kao i tri odrasle kćerke, od kojih jedna posjeduje državljanstvo, a druge dvije, kao i majka, imaju stalni boravak.

Rekao je kako njegova porodica nije planirala dugo ostati u Sjedinjenim Državama kad su došli 1990-ih. Ušli su na 15-dnevnu vizu s namjerom da pomognu njegovom bratu koji se brinuo o djetetu oboljelom od raka. No, liječenje se odužilo mjesecima i djevojčice su počele su ići u školu. Život je krenuo.

Nakon što je nekoliko godina radio kao radnik na ranču, Ortega se prvo prekvalificirao u građevinarstvo, a nakon toga u posao preuređenja domova.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA