Odbio se rukovati i ostao bez državljanstva Njemačke

6
Radiosarajevo.ba
Odbio se rukovati i ostao bez državljanstva Njemačke

Prema presudi suda, svako ko odbije da se rukuje sa ženama zbog vjerskih razloga ne može biti naturaliziran u Njemačkoj. Upravni sud u Baden-Württembergu stoga je odbacio odgovarajuću prijavu Libanca koji je aplicirao za njemački pasoš, piše Bild.

Priča je započela prije pandemije koronavirusa, kada rukovanje nije bilo tabu. Muškarac, koji sada ima 40-ak godina, legalno živi u Njemačkoj od 2002. godine, gdje je studirao medicinu i sada je ljekar na klinici. Njegovo ponašanje prilikom primopredaje certifikata o naturalizaciji 2015. godine izazvalo je spor.

Libanac je prethodno potpisao izjavu o poštivanju ustava i protivljenju svim oblicima ekstremizma. Također je postigao maksimalan broj bodova na testu naturalizacije. Ali onda je odbio da se rukuje s državnom službenicom na planiranoj primopredaji!

Okružni ured je tada odbio naturalizaciju. Libanac se žalio Upravnom sudu u Stuttgartu. Neuspješno. Potom je otišao na Upravni sud u Baden-Württembergu koji je donio presudu:

"Ako podnosilac zahtjeva za naturalizaciju odbije da se rukuje 'iz rodno specifičnih razloga koji se ne mogu uskladiti s članovima Osnovnog zakona', ne može se prilagoditi životnim uvjetima u Njemačkoj. Ovo se posebno odnosi na slučaj da odbijanje rukovanja između spolova - kao u ovom slučaju - pomaže salafističkim shvatanjima odnosa muškaraca i žena", stoji u objašnjenju presude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije