NASA odabrala kompanije koje će kopati po Mjesecu

0
Radiosarajevo.ba
NASA odabrala kompanije koje će kopati po Mjesecu
Foto: Prtscr/Yotube / NASA / Ilustracija

NASA je odabrala četiri kompanije od kojih će "otkupiti" mjesečevu prašinu koje one planiraju iskopavati na Mjesecu. Iako NASA redovno odabire podizvođače za svoje misije i obično im plaća milionske iznose, ovaj je odabir bio pomalo neobičan.

Naime, NASA je birala kompanije koje su na otvorenom konkursu ponudile najniže ponude te će im isplatiti dogovoreni iznos u tri rate.

No, ono što je privuklo pažnju cijelog svijeta je činjenica da je prvoodabrana tvrtka, startup Lunar Outpost, za iskopanu mjesečevu prašinu tražio - jedan dolar.

To je prilično čudno kad u obzir uzmemo da su ostale kompanije dobile po pet odnosno 15 hiljada dolara. Osim toga, putovanje u svemir stoji milione dolara, a postavljanje baze i bilo kakva aktivnost cijenu tjera i prema milijardama dolara.

Pa zašto su onda pristali na to?

Jer je NASA-in konkurs zapravo trebao dokazati da je kompanijama dozvoljeno iskorištavanje mjesečevih resursa u sklopu ugovora iz 1967. godine, ali i da je NASA spremna platiti takve usluge.

Smatramo da je veoma važno uspostaviti presedan da privatni sektor može iskorištavati te resurse, a da ih NASA može kupiti i koristiti ne samo za svoje aktivnosti.

"Ovo označava novu dinamičnu eru javnog i privatnog razvoja i istraživanja na Mjesecu", poručili su iz NASA-e, a prenosi zimo.dnevnik.hr.

Poslati tim (bio on ljudski ili robotski) na Mjesec nije jeftino, pa će pravo pitanje biti ko će to platiti? Čak i ako se šalje samo mali robot koji će prikupiti nešto prašine i to prodati NASA-i (jer u ugovoru nije definisano koliku to količinu planiraju prodati), moglo bi stajati milione dolara.

Jedino (logično) objašnjenje je u reklami i činjenici da će se kompanije moći hvaliti kako su prve komercijalno iskorištavale mjesečeve resurse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije