Od zatvorskih zidova do 'pogleda od hiljadu metara': Teška psihološka trauma Badr Dahlana

0
Radiosarajevo.ba
Od zatvorskih zidova do 'pogleda od hiljadu metara': Teška psihološka trauma Badr Dahlana
Foto: AA / Badr Dahlan

Badr Dahlan, koji je pušten nakon 30 dana izraelskog zatočeništva zajedno s još 33 otete osobe iz Gaze, pokazivao je znakove teške psihološke traume, uključujući razrogačene oči i stanje šoka.

Njegovi simptomi nalikuju vojnicima iz Prvog svjetskog rata koji su patili od "šok-granata", stanja vrlo sličnog posttraumatskom stresnom poremećaju (PTSP), nakon što su mjesecima trpjeli intenzivne borbe pod teškim bombardovanjem.

Termin "šok-granata" potiče iz uvjerenja da je ponovljeno granatiranje glavni uzrok psihološke traume koju su vojnici doživljavali tokom i nakon borbe, posebno u Prvom svjetskom ratu. Karakterizirale su ga teška anksioznost, noćne more, drhtavica, konfuzija i nemogućnost normalnog funkcionisanja. Danas se "šok-granata" više razumijeva kao oblik PTSP-a.

Od danas body kamere na uniformama policije KS: Transparentnost na prvom mjestu

Od danas body kamere na uniformama policije KS: Transparentnost na prvom mjestu

Pogled širom otvorenih očiju, poznat kao "pogled od hiljadu metara", često se povezuje sa šokom od granata, što naglašava dubok uticaj traume na pojedince.

Izraelske vlasti pojačale su svoje sistematske kampanje hapšenja i pritvorile približno 9.200 Palestinaca s okupirane Zapadne obale, iz Istočnog Jerusalema i Gaze, uključujući mnoge bez suđenja ili direktnih optužbi. Izvještaji ukazuju na stravična zlostavljanja i mučenja kao dio kontinuiranih sistematskih zločina protiv palestinskih zatvorenika i pritvorenika koje provode izraelske snage, prenosi TRTBalkan.

Šta je "pogled od hiljadu metara"?

To je dalek, nefokusiran pogled koji izgleda kao da gleda daleko izvan neposredne okoline.
Obično se primjećuje kod vojnika ili osoba koje su doživjele tešku traumu ili stres posebno u borbenim situacijama ili pod dugotrajnim mučenjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije