Od ponedjeljka startuju nove američke sankcije Rusiji

Radiosarajevo.ba
Od ponedjeljka startuju nove američke sankcije Rusiji
Nove mjere poništit će pomoć i prodaju nekih vrsta naoružanja, oštetit će kreditni rejting Rusije i onemogućit će izvoz osjetljivih roba i tehnologija iz vojnog domena.

Američke sankcije protiv Rusije stupit će na snagu u ponedjeljak, saopćila je američka administracija, dodajući ih nizu ekonomskih kaznenih mjera uvednih Moskvi u posljednje vrijeme.

Nove mjere, čije su detalji objavljeni u obavijesti u Saveznom registru, poništit će pomoć Rusiji i prodaju nekih vrsta naoružanja, oštetit će kreditni rejting zemlje i onemogućit će joj izvoz osjetljivih roba i tehnologija iz vojnog domena.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će nove sankcije samo pojačati napetosti između dviju zemalja, prenosi ruska novinska agencija Ria Novosti.

Rusko uplitanje u izbore

Iako američki predsjednik Donald Trump često tvrdi kako želi bolje odnose s Rusijom, veze Washingtona i Moskve pale su na najnižem nivou od Hladnog rata zbog američkih optužbi o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine, kao i nesuglasicama oko ruske aneksije Krima 2014. godine i uloge Rusije u srijskom ratu.

Trumpova administracija objavila je 8. augusta planove uvođenja posljednjih sankcija zbog, kako State Department navodi, ruskog korištenja nervog agensa "novičok" protiv bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u Velikoj Britaniji u martu, prenosi agencija Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije