Od IS-a oslobođeno više od 200 kilometara kvadratnih u Mosulu

Anadolija
Od IS-a oslobođeno više od 200 kilometara kvadratnih u Mosulu
Predsjednik Regionalne kurdske uprave u Iraku Mesut Barzani izjavio je kako je proteklog dana operacije oslobađanja Mosula od terorista ISIS-a oslobođeno područje od više od 200 kilometara kvadratnih.

To je samo prva faza operacije koja neće biti laka.

"Operacija oslobađanja Mosula će još trajati. Zbog toga moramo ojačati saradnju i koordinaciju djelovanja na terenu. Teroristička organizacija ISIS će biti poražena i nestat će. Taj čas je blizu", poručio je Barzani na konferenciji za novinare u blizini fronta kurdskih snaga peshmergi koje učestvuju u operaciji u Mosulu.

Barzani je poručio narodu Iraka, a posebno stanovnicima Mosula, da budu sigurni da peshmerge i iračka vojska ulažu maksimalne napore da se Mosul oslobodi bez stradanja civila i bez osvetničkih poriva i zločina nad nevinim civilima.

Ukazujući na to da se operacija oslobađanja Mosula vodi u koordinaciji peshmergi, iračke vojske i međunarodne koalicije, Barzani je kazao da se saradnja mora nastaviti i dalje kako se nakon pobjede nad teroristima ISIS-a ne bi došlo do kaosa u toj regiji.

Na upit novinara da komentira izjave iračke Vlade u Bagdadu koja se protivi turskom vojnom prisustvu u Beshiqi kod Mosula, Barzani je kazao kako je u tom slučaju neophodno obostrano razumijevanje i dodao da zvanični Bagdad i zvanična Ankara trebaju naći rješenje za te nesuglasice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije