Počela vojna operacija za oslobađanje Mosula

Fena
Počela vojna operacija za oslobađanje Mosula
AA / Ilustracija
Vojna operacija za oslobođenje iračkog grada Mosula je počela, objavio je u ponedjeljak rano ujutro irački premijer Haider al-Abadi.

"Došlo je vrijeme za pobjedu i operacija za oslobođenje Mosula je počela", kazao je Abadi u obraćanju na državnoj televiziji, prenosi BBC

"Danas proglašavam početak ove pobjedničke operacije koja će vas osloboditi od nasilja i terorizma Islamske države", rekao je Abadi. 

Mosul je pod kontrolom Islamske države od juna 2014. godine, a prije sukoba u gradu je živjelo oko dva miliona stanovnika.

Sjedinjene Američke Države i međunarodna koalicija koju predvode spremni su podržati Irak u borbi za oslobođenje Mosula, izjavio je američki ministar odbrane Ash Carter nakon što je Bagdad najavio ofanzivu za oslobađanje Mosula. 

"Ovo je ključni trenutak u borbi protiv Islamske države. Uvjereni smo da će naši irački partneri savladati zajedničkog neprijatelja i osloboditi Mosul i ostatak Iraka od mržnje i brutalnosti koju provodi Islamska država", kazao je Carter u ponedjeljak rano ujutro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije