Oči cijelog svijeta uprte u Jerusalem: Krvoproliće odnijelo više od 50 života

Radiosarajevo.ba
Oči cijelog svijeta uprte u Jerusalem: Krvoproliće odnijelo više od 50 života
FOTO: EPA / Masakr kod Jerusalema

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva, u sukobima tokom otvaranja ambasade SAD-a u Jerusalemu su poginule najmanje 43 osobe. Ovo je najveći broj stradavanja u jednom danu u posljednjem krugu prosvjeda koji traju šest sedmica, piše CNN.

Prema posljednjem izvještaju Russia Today, u masakru su stradale 52 osobe.

Time je broj poginulih u protestima u posljednjih šest sedmica  narastao iznad 90.

SAD su danas službeno otvarile novu ambasadu u Jeruzalemu, priznajući tako taj grad za izraelsku prijestolnicu. Palestinci zbog tog čina masovno protestuju na granici s Izraelom, a izraelska vojska odgovorila je otvorivši vatru na njih.

Iako se većina sukoba odigrala na graničnom području između Izraela i Gaze, na snimku CNN-a se vidi kako se sukob proširio i na Palestinska sela (na snimku je Qalandia) u kojim su se ljudi okupili kako bi protestvali protiv otvaranja američke ambasade u Jeruzalemu.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Raad Al Hussein osudio je današnja događanja nazvavši to "šokantnim nasiljem na granici između Izraela i Gaze" te dodao kako bi trebalo prozvati one koji su "odgovorni za stravična kršenja ljudskih prava". Smatra i da je potrebno osigurati pravdu za sve žrtve.

Palestinske vlasti pozvale su na "hitnu međunarodnu intervenciju" kako bi se zaustavio "strašan pokolj koji čine izraelske okupacijske snage protiv Palestinaca", izjavio je glasnogovornik vlade Youssef Mahmoud. 

Masakr na otvaranju Ambasade SAD-a: Broj mrtvih popeo se na 41

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije