Oceanolog saopštio: S nestale podmornice poslan signal za pomoć?

0
Radiosarajevo.ba
Oceanolog saopštio: S nestale podmornice poslan signal za pomoć?
Foto: Printscreen / Olupina Titanica

I dalje traje velika potraga i spasilačka operacija na Atlantiku nakon što je nestala turistička podmornica s pet osoba koja je trebala zaroniti do olupine Titanica.

Američka i kanadska obalna straža traže malu turističku podmornicu s petero ljudi. Kontakt je izgubljen sat i 45 minuta nakon njenog zaranjanja, objavila je američka obalna straža.

Operacija se vodi iz Bostona. Karte za osmodnevno putovanje koje uključuje vožnju brodom do mjesta potonuća Titanica i zaron podmornice na dubinu od 3800 metara koštaju 250.000 dolara (447.367,25 KM). Zaliha kisika mogla bi potrajati najduže do četvrtka ujutro, 22. juna.

Spektakl u Sarajevu: Brega i Tifa pozdravili publiku u Domu mladih

Spektakl u Sarajevu: Brega i Tifa pozdravili publiku u Domu mladih

U podmornici su britanski biznismen Hamish Harding, pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Suleman, Stockton Rush, izvršni direktor OceanGatea te francuski istraživač Paul-Henry Nargeolet.

Signal za pomoć

Oceanolog dr. Simon Boxall sa Univerziteta Southampton rekao je za Press Asociation da je nestala podmornica poslala signal za pomoć.

"Ovo je informacija iz druge ruke, ali koliko sam shvatio, primljen je signal s podmornice. Navodno su dobili taj signal, ne znam kada... Poslan je hitan signal koji sugerira da je podmornica u nevolji. Ne znam šalje li se on automatski ili su ga poslali ljudi na brodu", rekao je dr. Boxall. Ne zna kada je signal poslan, piše Večernji.hr.

Čovjek koji je 2022. putovao podmornicom do olupine Titanica: 'U ugovoru se smrt spominje tri puta'

Čovjek koji je 2022. putovao podmornicom do olupine Titanica: 'U ugovoru se smrt spominje tri puta'

Šta se moglo desiti?

Podsjetimo, turistička podmornica s pet osoba trebala je zaroniti do olupine Titanica, no nakon sat i 45 minuta izgubljen je kontakt s njom.

Još je prerano reći što se moglo dogoditi, no The Guardian piše da bi moglo biti nekoliko scenarija: Podmornica se možda zapetljala u olupinu Titanica, a možda je nestalo struje ili došlo do problema s komunikacijskim sistemom podmornice.

Bivši dužnosnik Kraljevske australske mornarice Frank Owen kaže da olupina Titanica na dnu oceana leži okružena ostacima od katastrofe prije više od stoljeće pa su dijelovi posvuda i to može biti opasno.

Posljednja fotografija podmornice prije zarona do Titanica: 'Stvari izgledaju vrlo sumnjivo'

Posljednja fotografija podmornice prije zarona do Titanica: 'Stvari izgledaju vrlo sumnjivo'

Također, podmornica je sporija što dublje zaroni. Kontakt je izgubljen sat i 45 minuta nakon zarona, što sugerira da je posada na dnu ili blizu dna. U slučaju da se zapetlja, nestane struje ili mogućnosti komunikacije, Titan je opremljen utezima koji se mogu ispustiti u slučaju nužde, kako bi stvorili dovoljno uzgona za povratak na površinu.

Drugi scenarij je da je došlo do curenja u tlačnom trupu, a u tom slučaju prognoza nije dobra, rekao je profesor pomorskog inženjerstva na Univerziteta u Londonu, Alistair Greig.

"Ako je Titan pao na morsko dno i ne može se vratiti vlastitim snagama, mogućnosti su ograničene. Vrlo je malo plovila koja bi mogla ući tako duboko, a ronioci to ne mogu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije