Čovjek koji je 2022. putovao podmornicom do olupine Titanica: 'U ugovoru se smrt spominje tri puta'

0
Radiosarajevo.ba
Čovjek koji je 2022. putovao podmornicom do olupine Titanica: 'U ugovoru se smrt spominje tri puta'
Foto: National Geographic / Olupina Titanica

Na Atlantiku je u toku velika potražna i spasilačka operacija nakon što je nestala turistička podmornica s pet osoba koja je trebala zaroniti do olupine Titanica.

Među putnicima na nestaloj podmornici je, kako je već ranije potvrđeno, britanski milijarder, biznismen i istraživač Hamish Harding. Porodica je potvrdila da su na podmornici bili i pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Suleman. Smatra se da je među putnicima i francuski istraživač Paul-Henry Nargeolet, kao i Stockton Rush, izvršni direktor OceanGatea.

U potrazi su dosad korišteni vojni avioni, podmornice i sonarne plutače, javlja BBC.

Švicarska je pobjednik Eurosonga 2024!

Švicarska je pobjednik Eurosonga 2024!

U ugovoru se čak tri puta spominje smrt

Mike Reiss, pisac i producent iz New Yorka, koji je radio na Simpsonima, prošle je godine i sam putovao podmornicom Titan.

Za BBC Breakfast je objasnio da je prije putovanja morao potpisati izjavu o odricanju koja neprestano navodi da je na tom putovanju moguća i smrt.

"Spominje se smrt čak tri puta na prvoj stranici. Dok sam ulazio u podmornicu, mislio sam da bi ovo mogao biti kraj. Niko u ovoj situaciji nije zatečen, svi znaju u što se upuštaju, rekao je.

Posljednja fotografija podmornice prije zarona do Titanica: 'Stvari izgledaju vrlo sumnjivo'

Posljednja fotografija podmornice prije zarona do Titanica: 'Stvari izgledaju vrlo sumnjivo'

Šta se moglo desiti?

Podsjetimo, turistička podmornica s pet osoba trebala je zaroniti do olupine Titanica, no nakon sat i 45 minuta izgubljen je kontakt s njom.

Još je prerano reći što se moglo dogoditi, no The Guardian piše da bi moglo biti nekoliko scenarija: Podmornica se možda zapetljala u olupinu Titanica, a možda je nestalo struje ili došlo do problema s komunikacijskim sistemom podmornice.

Bivši dužnosnik Kraljevske australske mornarice Frank Owen kaže da olupina Titanica na dnu oceana leži okružena ostacima od katastrofe prije više od stoljeće pa su dijelovi posvuda i to može biti opasno.

Foto: CBS

Također, podmornica je sporija što dublje zaroni. Kontakt je izgubljen sat i 45 minuta nakon zarona, što sugerira da je posada na dnu ili blizu dna. U slučaju da se zapetlja, nestane struje ili mogućnosti komunikacije, Titan je opremljen utezima koji se mogu ispustiti u slučaju nužde, kako bi stvorili dovoljno uzgona za povratak na površinu.

Drugi scenarij je da je došlo do curenja u tlačnom trupu, a u tom slučaju prognoza nije dobra, rekao je profesor pomorskog inženjerstva na Univerziteta u Londonu, Alistair Greig.

"Ako je Titan pao na morsko dno i ne može se vratiti vlastitim snagama, mogućnosti su ograničene. Vrlo je malo plovila koja bi mogla ući tako duboko, a ronioci to ne mogu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije