Objavljeni prvi rezultati vakacine s Oxforda: Svojevrsni trijumf, ali i razočaranje

0
Radiosarajevo.ba
Objavljeni prvi rezultati vakacine s Oxforda: Svojevrsni trijumf, ali i razočaranje
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Vakcina Univerziteta Oxford protiv COVID-19 učinkovita je 70 posto, pokazalo je veliko kliničko ispitivanje. 

Radi se o svojevrsnom trijumfu i razočaranju s obzirom na to da vakcine od Pfizera i Moderne, kako su objavile obje kompanije, imaju 95 postotnu učinkovitost, prenosi BBC

"Ova današnja vijest vodi nas korak bliže trenutku kada ćemo upotrebom vakcine stati na kraj situaciji koju je prouzročio virus", kazala je arhitektica oxfordske vakcine Sarah Gilbert. 

U kliničko ispitivanje ove vakcihne bilo je uključeno 20.000 dobrovoljaca, polovina njih iz Velike Britanije, a ostatak iz Brazila

COVID-19 potvrđene je u 30 slučajeva kod osoba koje su primile dvije doze vakcine te u 101 slučaj kod ljudi koji su primili placebo. 

Stručnjaci koji su provodili ispitivanje kazali su da vakcina daje 70 postotnu zaštitu. 

Kako piše BBC, kod dobrovoljaca koji su primili dvije jake doze  učinkovitost je bila 62 posto, no ona je porasla kada su dobrovoljci dobili jednu slabiju dozu, a nakon toga jaču dozu vakcine. Još uvijek nije poznato zašto dolazi do takve razlike u učinkovitosti.

Profesor Andrew Pollard koji je bio vodeći stručnjak kliničkog ispitivanja kazao je da je zadovoljan rezultatima. Kazao je i da su podaci od 90 posto učinkovitosti intrigantni. 

Ipak, vakcina Oxforda jeftinija je te ju je lakše pohraniti i prenositi za razliku od vakcine Pfizera i Moderne.

Vakcina Oxforda i dalje će imati svoju ulogu u borbi s pandemijom koronavirusa ako je odobre regulatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije