Objavljeni detalji pregovora: Evo kako je tekao razgovor Prigožina i Lukašenka

0
Radiosarajevo.ba
Objavljeni detalji pregovora: Evo kako je tekao razgovor Prigožina i Lukašenka
Foto: Kolaž / Aleksandar Lukašenko i Jevgenij Prigožin

Oružana pobuna grupe Wagner zaustavljena je nakon dogovora predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka i šefa plaćenika Jevgenija Prigožina, a sada su poznati i detalji samih pregovora. 

Kako je objavljeno na društvenim mrežama, Aleksandar Lukašenko je rekao: "Najopasnija stvar, kako sam shvatio, nije bila sama situacija, već kako bi se mogla razvijati i kakve bi bile posljedice. To je bila najopasnija stvar.

Također sam shvatio da je donesena brutalna odluka da se ubija. Predložio sam Putinu da se strpi. Hajde da razgovaramo s Prigožinom i njegovim zapovjednicima. Na šta mi je on rekao: 'Pogledaj, Saša, to je beskorisno. Neće ni podići telefon, ne želi razgovarati'.

Završen deseti Festival dječije umjetnosti, dodjeljene mnoge nagrade

Završen deseti Festival dječije umjetnosti, dodjeljene mnoge nagrade

Pitao sam ga: 'Gdje je on? - 'U Rostovu'. Rekao sam: 'Dobro. Loš mir je bolji od bilo kojeg rata. Strpi se. Pokušat ću stupiti u kontakt s njim.' Ponovno mi kaže: 'To je beskorisno.' Rekao sam: 'Dobro, čekaj.' Negdje smo razgovarali možda pola sata.

Onda mi je javio da je na frontu. Sjećam se da je rekao: 'Znaš, i čudno je, stvari su na frontu bolje nego ikad.' Rekao sam: 'Vidiš, nije sve tako tužno'. U 11 sati... još sam morao pronaći one telefone... Rekao sam: 'Kako da stupim u kontakt s njim? Daj mi telefon.' On kaže: 'FSB ima telefonski broj.' Provjerili smo. Do sredine dana uspostavili smo tri kanala kojima možemo razgovarati s Rostovom", rekao je Lukašenko.

Vladimir Putin pojasnio zašto je 'dopustio' pobunu grupe Wagner: 'Namjerno sam to napravio'

Vladimir Putin pojasnio zašto je 'dopustio' pobunu grupe Wagner: 'Namjerno sam to napravio'

Prema njegovim riječima, u prvom koraku su samo zamjenik ministra obrane Yunus-Bek Evkurov i direktor FSB-a Alexander Bortnikov bili uključeni u dogovor o razgovorima s Prigožinom. Lukašenko precizira da je šef PMC 'Wagner' odmah pristao razgovarati s njim telefonom.

Međutim, Prigožin je bio 'potpuno euforičan', pa su 'u prvom krugu razgovarali oko 30 minuta s pogrdnim riječima'. 'Momci su upravo došli s fronta. Vidjeli su hiljade svojih mrtvih momaka. Momci su vrlo uvrijeđeni, posebno zapovjednici. I, kako sam shvatio, bili su pod velikim utjecajem Prigožina', odlučio je Lukašenko.

Još je dodao da je dugo nagovarao šefa PMC-a da zaustavi pobunu i na kraju njihovog razgovora mu je rekao: "Znaš, možeš raditi što god želiš. Ali ne zamjeri mi. Brigada je spremna za prebacivanje u Moskvu. I, kao 1941., branit ćemo Moskvu", javljaju bjeloruski mediji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije