Objavljeni detalji: Ko je osumnjičen za ubistvo djevojčice u Parizu čije je tijelo nađeno u koferu

0
Radiosarajevo.ba
Objavljeni detalji: Ko je osumnjičen za ubistvo djevojčice u Parizu čije je tijelo nađeno u koferu
Foto: New York Post / Uznemirujući detalji ubistva djevojčice Lole

Francuske vlasti uhapsile su 24-godišnju ženu zbog sumnje da je ubila 12-godišnju djevojčicu čije je tijelo, prekriveno posjekotinama i modricama, pronađeno u plastičnom kovčegu ispred njene kuće u Parizu.

Smrt djevojčice po imenu Lola brzo je postala izvor političkih napetosti, a opozicione stranke ističu profil osumnjičene žene – koja je navodno u zemlji boravila ilegalno i morala je napustiti Francusku – kako bi pozvale na strožu politiku useljavanja.

Ured pariškog tužitelja rekao je da je djevojčicaa nestala u petak poslijepodne, a da je njeno tijelo te večeri otkrio beskućnik ispred njene zgrade.

Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

Objavljena imena: Tri Šveđanina optužena zbog ubistva i pokušaja ubistva u Sarajevu

Uzrok smrti je gušenje, rekli su tužitelji.

Žena, koja je glavni osumnjičeni u istrazi, uočena je na videonadzoru kako poslijepodne izlazi iz zgrade noseći tešku prtljagu, uključujući i kovčeg u kojem je pronađena žrtva.

Uhapšena je u ponedjeljak i stavljena pod službenu istragu zbog optužbi za ubistvo, silovanje i mučenje, rekao je pravosudni izvor.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upoznao je roditelje djevojčice. Iz njegovog ureda priopćili su da im je "izrazio sućut i uvjerio ih u svu svoju solidarnost i podršku u iskušenju kroz koje prolaze i koje nas sve uznemiruje".

Krajnja desnica i neki u redovima konzervativaca rekli su da je incident pokazao propuste u vladinoj politici zakona i reda.

"Ovo se ubojstvo nije smjelo dogoditi. Ubica nije trebala biti u Francuskoj", rekao je Olivier Marleix, predsjednik konzervativne skupine Les Républicains u nacionalnoj skupštini.

Čelnica krajnje desnice Marine Le Pen izjavila je u parlamentu: "Previše zločina čine tajni imigranti koje neko nije mogao ili želio deportirati." Premijerka Élisabeth Borne zatražila je od Le Pen da "pokaže malo pristojnosti".

Alexandre Silva, odvjetnik koji zastupa osumnjičenu, rekao je za BFM TV da ne može komentirati slučaj.

Novine su, pozivajući se na policijske i pravosudne izvore, objavile da je osumnjičena žena iz Alžira. Navodno se radi o Dahbiji B., koja je rekla istražiteljima da je odvela djevojčicu u stan svoje sestre, natjerala je da se istušira i zatim "počinila ozljede seksualne prirode i druge nasilne radnje protiv (Lole) koje su uzrokovale njezinu smrt", navodi agencija France-Presse.

Još nije poznato šta su značili brojevi 1 i 0, napisani crvenom bojom na 'post-it' papirićima, koji su pronađeni zalijepljeni na stopalima djevojčice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije