Objavljen video napada na Krimski most, Ukrajina najavila: Pripremamo još akcija

0
Radiosarajevo.ba
Objavljen video napada na Krimski most, Ukrajina najavila: Pripremamo još akcija
Foto: Printscreen / Trenutak uništavanja mosta

Ukrajinske sigurnosne službe dale su CNN-u ekskluzivnu snimku koja prikazuje trenutak kada su u maju koristile eksperimentalnu bespilotnu letjelicu za napad na ruski most prema anektiranom Krimu.

Ovo je prvi put da je SBU otvoreno preuzeo odgovornost za operaciju.

U napadu 17. maja oštećene su cestovne trake mosta i, prema ruskim dužnosnicima, ubijeno je dvoje civila. Bio je to drugi napad na vitalni prijelaz i pokazao je koliko je teško braniti jedinu nezavisnu rusku vezu s poluotokom.

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Šef SBU-a, Vasil Maliuk, rekao je za CNN da je korišteni dron, nazvan "Sea Baby", rezultat višemjesečnog razvoja koji je započeo neposredno nakon invazije. 

"Bespilotne pomorske letjelice jedinstveni su izum Službe sigurnosti Ukrajine", rekao je. “Niti jedna privatna kompanija nije uključena. Pomoću ovih bespilotnih letjelica nedavno smo uspješno pogodili Krimski most, veliki jurišni brod Olengorskij Gornjak i SIG tanker", rekao je za CNN.

"Radimo na nizu novih zanimljivih operacija, uključujući i u vodama Crnog mora. Obećavam vam, bit će uzbudljivo, posebno za naše neprijatelje", rekao je Maliuk.

Maliuk je rekao da su zapadni partneri Ukrajine pokazali interes za njihove operacije i želju da uče iz njihovog iskustva. 

"Oni ne sudjeluju u našim operacijama niti nam daju bilo kakvu opremu ili bilo što drugo. Ovi dronovi se proizvode u podzemnom proizvodnom pogonu na području Ukrajine. Mete koje sam spomenuo su legitimne mete prema ukrajinskim i međunarodnim zakonima", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije